Start opname schademeldingen

Nationaal Coördinator Groningen heeft in overleg met de maatschappelijke en bestuurlijke stuurgroepen besloten om deze zomer te starten met het opnemen van schades die na 31 maart 2017 12 uur zijn gemeld. NCG heeft Centrum Veilig Wonen (CVW) opdracht gegeven om de inspecties uit te voeren. Schade-inspecteurs gaan het komende half jaar ruim 2.000 adressen bij langs om de schades te registreren. De schades worden nog niet beoordeeld. Het nog op te richten Instituut Mijnbouwschade gaat daar uitspraak over doen. De schademeldingen worden afgehandeld op volgorde van binnenkomst.

Foto van scheur in muur

Beeld: NEN

Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders: ‘Sinds 31 maart is het aantal schademeldingen flink opgelopen. De teller staat op ruim 2.000. Ondertussen zijn de gesprekken over het nieuwe schadeprotocol nog steeds in volle gang. Het is onduidelijk wanneer het protocol gereed is, maar om mensen niet langer te laten wachten, willen we alvast starten met het opnemen van schades. We hebben CVW hiervoor opdracht gegeven, omdat zij de medewerkers, systemen en expertise hebben om het werk uit te voeren. Het is bovendien een flinke klus. CVW heeft ongeveer zes maanden nodig om alle inspecties uit te voeren. Door nu alvast te beginnen met inspecteren, liggen alle gegevens straks klaar voor het Instituut Mijnbouwschade om er een oordeel over te vellen. Bewoners die na 31 maart schade hebben gemeld, ontvangen van NCG een brief met de aankondiging van de schadeopname.’

Lees meer over de werkwijze van de schadeopname en antwoorden op veelgestelde vragen op de themapagina schadeopname. Bewoners met vragen over hun schademelding kunnen contact opnemen met het bewonerscontactcentrum van CVW. Het bewonerscontactcentrum is iedere dag (ook in het weekend) van 08.00 tot 20.00 uur bereikbaar op het gratis telefoonnummer 0800 289 66 36.