Eerste nieuwe huis in Overschild in kader van versterking opgeleverd

Op vrijdag 11 september 2020 werd het huis van Fleur en Mark aan de Meerweg in Overschild officieel opgeleverd. Samen met de aannemer, bouwbedrijf Fledderman uit Siddeburen en NCG vierden de bewoners dit heuglijke moment met taart en bloemen. Met de oplevering van dit huis werd – in het kader van de versterking – het allereerste nieuwe huis in Overschild teruggebouwd op de oude plek aan de Meerweg. 

Lang traject

De inwoners van Overschild zitten al lang in het versterkingstraject. Dit komt onder meer doordat er bij de start van de versterkingsoperatie nog weinig expertise in Nederland was over het aardbevingsbestendig maken of bouwen van woningen. Daardoor was het noodzakelijk deskundigen uit het buitenland in te schakelen. Op basis van het versterkingsadvies is vervolgens – samen met de eigenaren – gekeken of het beschikbare geld voor de versterkingen ook voldoende was voor het slopen en nieuw bouwen van de woningen. Ook dit heeft tijd gekost.

Van de inwoners van Overschild heeft dit veel gevraagd. ‘Zeker in de beginfase duurde het allemaal veel te lang. We kregen maar geen duidelijkheid, terwijl dat zo belangrijk is. Pas toen de sloop begon, werd het voor ons echt.’, aldus Fleur. Toch zijn zij en haar vriend Mark lovend over de aannemer en over de projectbegeleiding door NCG. Het gehele projectteam is overigens positief over de werkwijze om de aannemer als hoofdverantwoordelijke te contracteren tijdens de ontwerp- en uitvoeringsfase. Fleur: ‘De mensen van Fledderman hebben ons supergoed geholpen, gaven veel tips en dachten met ons mee over het ontwerp van het huis. Een architect hebben wij dan ook niet gemist. Het meest trots ben ik op wat Mark zelf gedaan heeft aan het huis.’ Vriend Mark, werknemer van Fledderman, kan kort zijn over de kans die zijn werkgever hem bood om mee te bouwen aan zijn eigen huis. ‘Mooi dat het zo kon!’

Goede samenwerking

Directeur Bert Fledderman prijst op zijn beurt de samenwerking met Arjen Venema en Harry Ketelaar van NCG. ‘We konden snel schakelen, ook als er iets mis ging. Het werkt een stuk makkelijker als mensen snappen hoe de bouwwereld in elkaar zit en dat doen zij.’

Niet de laatste oplevering

Projectleider Arjen Venema kijkt terug op een geslaagde oplevering. Als projectleider 1.467 in Overschild zal het niet zijn laatste oplevering zijn. ‘Natuurlijk is dit een langdurig traject geweest, maar op een dag als vandaag kijk ik graag vooruit in plaats van terug!’