Sloop Dorpshuis Zandeweer van start

‘t Klokhoes in Zandeweer is één van de 38 dorpshuizen in het aardbevingsgebied waarvoor versterking noodzakelijk is. Dit dorpshuis heeft een belangrijke functie in de omgeving. Ongeveer 20 verenigingen en de inwoners uit de dorpen Zandeweer, Eppenhuizen en Doodstil maken er gebruik van. Omdat er vaak veel mensen samenkomen hebben dorpshuizen prioriteit binnen de versterking.

Het dorpshuizen achter hekken

Uit onderzoek bleek dat versterking van het oude gebouw duurder is dan nieuwbouw. Een gedeelte van het dorpshuis – het oude veilinggebouw – wordt daarom versterkt; de rest van het complex wordt nieuw gebouwd. Het nieuwe dorpshuis is straks aardbevingsbestendig, duurzaam en van het gas af.  

De sloop van het oude gebouw is vorige week gestart en als alles volgens planning verloopt eind april afgerond. Daarna wordt begonnen met de nieuwbouw. 

Het nieuwe gebouw is ontworpen door architectenbureau Noordeloos/Jongsma-Dijkhuis uit Delfzijl. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de wensen van de gebruikers. Zo komen zaken die in het verleden kenmerkend waren voor het dorpshuis terug in het nieuwe ontwerp. De verwachting is dat het nieuwe dorpshuis begin 2022 wordt opgeleverd.

Impressie van het nieuwe dorpshuis
Een impressie van het nieuwe gebouw