Laatste groep eigenaren met gebouw in versterkingsprogramma geïnformeerd over extra afspraken

Op 6 november 2020 zijn extra afspraken gemaakt over het versterken van gebouwen in het aardbevingsgebied. De laatste groep eigenaren met een gebouw in het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) wordt deze week over de extra afspraken geïnformeerd. Zij ontvangen vanaf 22 april een brief van NCG.

Het gaat om eigenaren van gebouwen in het versterkingsprogramma die nog geen versterkingsadvies hebben. In de meeste gevallen heeft ook nog geen opname van het gebouw plaatsgevonden.

Subsidie van 17.000 euro

In de brief vertelt NCG dat er een nieuwe subsidie komt van 17.000 euro. De eigenaren komen in aanmerking voor deze subsidie, omdat ze al lang wachten op de opname en beoordeling van hun gebouw. Daardoor zijn onderhoud en investeringen aan het gebouw misschien uitgesteld. Met de subsidie kan de eigenaar het gebouw duurzamer maken en verbeteren. Vanaf 1 juli 2021 is de subsidie van 17.000 euro aan te vragen bij Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Meer informatie over de voorwaarden is vanaf 1 juli te vinden op www.snn.nl.

Nieuwe inzichten

Verder legt NCG in de brief uit wat de volgende stap in het versterkingsprogramma voor de eigenaren is. Sommige eigenaren krijgen nog een opname van het gebouw. Anderen wachten op de beoordeling. Bij het beoordelen houdt NCG rekening met de nieuwe ontwikkelingen, zoals het stoppen van de gaswinning in het Groningenveld in 2022. De beoordeling kan twee uitkomsten hebben: het gebouw voldoet aan de veiligheidsnorm of er is nog versterking nodig. In beide gevallen komt de eigenaar in aanmerking voor de subsidie van 17.000 euro.

Overige adressen

Voor de eigenaren van woningen in het aardbevingsgebied die niet in het versterkingsprogramma zitten, komt er een subsidie voor woningverbetering. Het gaat om een subsidie van 10.000 euro. Uitgangspunt is hetzelfde gebied als dat van de waardedalingsregeling, aangevuld met drie postcodes in de gemeente Oldambt: de postcodes die beginnen met 9679, 9681 en 9682. Eigenaren die voor deze subsidie in aanmerking komen, worden hier voor 1 juli 2021 over geïnformeerd.