Agrarisch bedrijf versterkt opgeleverd in Ten Post

Binnen het zogenaamde Agroprogramma onderzoekt Nationaal Coördinator Groningen (NCG) of agrarische bedrijven binnen het aardbevingsgebied veilig zijn volgens de landelijk geldende norm. Is dat niet het geval dan kijken we welke versterkingsmaatregelen nodig zijn.

Onlangs werd in Ten Post één van deze bedrijven versterkt opgeleverd. Uit onderzoek bleek dat de schuur van dit bedrijf niet versterkt hoefde te worden, maar de woning wel. Om de woning aardbevingsbestendig te maken zijn diverse maatregelen uitgevoerd.

Versterkingsmaatregelen

De binnenmuren zijn verstevigd met de QuakeShield-methode. En ze werden gekoppeld aan de verdiepingsvloer om de constructie van de woning stabieler te maken. De binnenwanden en de topgevels – dit zijn gevels die min of meer uitlopen in een punt – zijn ook gekoppeld aan de kapconstructie. Dit zorgt voor nog meer stabiliteit. Het dak werd verstevigd door er een laag multiplex op te leggen. En om ongelukken te voorkomen werd de schoorsteen vervangen door een lichtgewicht exemplaar.

Vertraging

Helaas heeft de versterking door de lange levertijd van de schoorsteen wel een tijdje stilgelegen. Daardoor werd dit project dat in november 2020 van start ging pas in april 2021 afgerond.