Cosis zorgt voor persoonlijk tintje in tijdelijke woningen

Bij veel mensen in de provincie Groningen is het thema aardbeving een veel besproken onderwerp. Ook bij Cosis, een instelling die ondersteuning biedt aan mensen met een verstandelijke en/of psychische beperking, is dat het geval. Door de eigen ervaringen van cliënten en medewerkers en door verhalen van anderen ontstond het idee iets positiefs te doen voor bewoners die tijdens de versterking van hun huis ergens anders moeten wonen.

Het idee ontstond in Appingedam waar Cosis al jaren een mooi kunstatelier heeft. Daar werken dagelijks negen cliënten met een verstandelijke beperking aan prachtige kunstwerken, gedichten en linodruk afbeeldingen. De cliënten en medewerkers van het kunstatelier hebben allemaal te maken met aardbevingen en met het versterken van gebouwen en woningen. En dat zie je dan ook terug in de kunstwerken, zoals schilderijen waarop het thema aardbeving is uitgebeeld.

Omdat het thema aardbevingen veel invloed heeft op het dagelijkse leven in Appingedam, wilden de cliënten iets positiefs doen. En zo ontstond het idee om de tijdelijke huisvesting in het aardbevingsgebied een persoonlijke noot mee te geven. Om de standaardinrichting en -aankleding van de tijdelijke woning op te fleuren.

Kleurrijke schilderijen 

Nationaal Coördinator Groningen was enthousiast over dit initiatief en Cosis ging aan de slag. Het resultaat: dertig prachtige, kleurrijke en unieke schilderijen die vorig jaar werden opgehangen in even zoveel tijdelijke woningen. Zo kreeg elke woning iets eigens en werden de tijdelijke bewoners aangenaam verrast. En … bij het terugverhuizen naar de eigen woning mogen ze het schilderij als aandenken meenemen. De cliënten en medewerkers van Cosis hopen de bewoners op deze manier iets positiefs mee te geven.  
 

Meer …

Dit eerste project smaakte naar meer. Bij Cosis en bij NCG. Dit heeft ertoe geleid dat het kunstatelier voor alle THV-woningen een doosje heeft gemaakt met daarin een welkomstkaartje en een mooi gedicht. Ook andere producten van de hand van Cosis zijn aanwezig, zoals pannenlappen, een schort gemaakt van oude spijkerbroeken of een zelfgemaakte schaal. Wat er aanwezig is verschilt en dat maakt elke tijdelijke woning nét even anders dan de buurwoning. 

Bij deze klus zijn meerdere WDL (Werk Dagbesteding Leren) locaties betrokken. Keramiek Uithuizen, naaiatelier Gildenhof, Kunstatelier Stadshaven Appingedam en WDL Haren werken samen met veel inzet en enthousiasme aan zestig producten voor de tijdelijke huisvesting.

Mooi initiatief

Het geven van een persoonlijk tintje aan de toch wat onpersoonlijke tijdelijke woningen tovert hopelijk een glimlach op de gezichten van de bewoners. Dat doet het in ieder geval wel bij de cliënten van Cosis. Zij werken graag aan een mooi doel. Dat geeft net even wat meer werkplezier en is vooral in deze moeilijke coronatijd dubbel zo fijn. Ook NCG is blij met dit initiatief: het maakt de start in de tijdelijke huisvesting wellicht net iets makkelijker. 

Bij aankomst in de tijdelijke woning vinden de bewoners een gedichtje van een cliënt van Cosis, zoals:

Kunst is….leuk
Want je maakt je eigen ontwerp
Iets moois
En dan kijkt er iemand met veel plezier naar
En dan voel ik me vrolijk