Appingedam: Eerste opleveringen 2e fase bouw Opwierde-Zuid

De eerste bewoners van de tweede bouwfase van Opwierde-Zuid in Appingedam kregen gisteren de sleutel van hun nieuwe woning. Gemeente Eemsdelta, Bouwgroep Dijkstra Draisma, Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en Woongroep Marenland vierden dit heugelijke moment samen met de bewoners. 

De uitvoering van het complexe project in Opwierde-Zuid startte in januari 2020 met de sloop en nieuwbouw van 164 huurwoningen en 69 koopwoningen. In het kader van het versterkingsprogramma worden de oude woningen gesloopt en nieuwe aardbevingsbestendige, duurzame en aardgasvrije woningen teruggebouwd. De nieuwe woningen zijn zeer goed geïsoleerd en hebben allemaal een warmtepomp om de woning te verwarmen. Begin 2022 zullen alle nieuw gebouwde woningen opgeleverd zijn.

Nieuwe inrichting van de wijk

Opwierde-Zuid wordt helemaal opnieuw ingericht.  Er is gekozen voor een ruimere opzet van de wijk (184 woningen in plaats van 233) met meer ruimte voor groen, waterpartijen en parkeren.  Daarom komen er 49 woningen minder terug in de wijk. Dit aantal woningen is ter compensatie teruggebouwd aan de Focco Ukenalaan, Patrimoniumstraat en de Opwierderweg.

Gezamenlijk project

De werkzaamheden worden uitgevoerd in opdracht  van Woongroep Marenland en Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Bouwgroep Dijkstra Draisma is verantwoordelijk voor de sloop van de oude woningen en het bouwen van de nieuwe woningen.