Op woensdagmiddag toch even naar basisschool de Til in Thesinge

Ruim dertig kinderen kwamen op woensdag 13 april vanaf een uur of vier een kijkje nemen in basisschool de Til in Thesinge. De school wordt versterkt, verduurzaamd en verbouwd. De leerlingen gaan daarom tijdelijk met de bus naar school in Ten Boer. Om te zien hoe de verbouwing verloopt organiseerden aannemer Paas B.V. en NCG een zogenaamde ‘hard-hat-tour’ voor leerlingen, ouders en andere belangstellenden.

Bijna alle leerlingen van de school namen een kijkje in hun school. Bij binnenkomst kreeg iedereen een helm (hard-hat) van de aannemer; het gaat immers om een bouwplaats. Binnen kon men met eigen ogen zien wat er gebeurt en vragen stellen over hoe het gaat worden. Daarbij moest je wel wat fantasie gebruiken, want op dit moment bestaat de school vooral uit kale muren.

Versterkt, duurzaam en toekomstgericht

In 2021 werd duidelijk dat de school versterkt moest worden. De school heeft deze noodzaak aangegrepen om de Til ook duurzamer en meer toekomstgericht te maken. 

Aardbevingsbestendig

De versterkingsmaatregelen bestaan onder andere uit het verankeren van de vloeren en plafonds aan de wanden, het plaatsen van strips in de wanden en het aanbrengen van extra houten of stalen balken in het dak. Al die maatregelen zorgen er samen voor dat de school veel steviger wordt. Bij de oplevering van het gebouw zie je niets meer van die maatregelen. Maar ze zorgen er wel voor dat de kinderen en leerkrachten straks veilig naar school kunnen.

Duurzaam en toekomstgericht

Tegelijkertijd met de versterking zorgt de aannemer voor (extra) isolatie van het dak, zonnepanelen en vervanging van alle verlichting door LED-verlichting. Ook worden de ruimtes anders ingericht. Daardoor kunnen de leerkrachten de kinderen straks beter in verschillende kleine groepjes laten werken. Met het aanbrengen van een nieuw ventilatiesysteem en het renoveren van de toiletten wordt er ook rekening gehouden met de eisen die aan scholen worden gesteld. Is de basis klaar, dan wordt alles mooi weg- en afgewerkt met nieuwe plafonds en nieuwe vloeren. Ten slotte wordt de school in zijn geheel geschilderd.

Planning

Volgens de projectleider liggen de werkzaamheden op dit moment op schema. Dat betekent dat de leerlingen van de Til na de zomervakantie weer in hun eigen dorp naar school kunnen.

Positieve reacties

Na afloop van de bezichtiging mochten de kinderen hun helm en het ook uitgereikte veiligheidshesje houden. De reacties waren positief. Het was leuk om weer even in de eigen school rond te lopen en te zien waar ze allemaal mee bezig zijn. Maar het meest enthousiast waren de kinderen toch wel over de ijscoman die op het schoolplein gratis ijsjes uitdeelde …