Gildenhof in Appingedam opgeleverd

De versterking van de Gildenhof aan de Riepe in Appingedam is afgerond. De Gildenhof maakt deel uit van het Zorgprogramma van Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Paas B.V. voerde de versterking uit. In de afgelopen weken rondde Paas B.V. het metsel- en schilderwerk af en werkte het bouwbedrijf nog aan de fundering. De oplevering vond plaats op 6 mei.

In de Gildenhof zijn zeven woningen van Woongroep Marenland en een locatie van zorgaanbieder Cosis, met belevingsgerichte dagbesteding en een winkel.

Tijdelijke huisvesting

Tijdens de versterking vond de dagbesteding van Cosis plaats in het Zusterhuis aan de Solwerderstraat. Een pand aan de Dijkstraat bood huisvesting aan de winkel van Cosis. Huurders van Marenland verbleven in de tijdelijke woningen aan de Burgemeester Wellemanlaan.

 

Samenwerking IMG

Toen de versterking startte, waren er aardbevingsschades die nog niet (allemaal) gemeld en hersteld waren. NCG zocht daarom in een vroeg stadium contact met Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). IMG leverde daarna zo snel mogelijk de rapporten over deze schades. Hierdoor kon Paas B.V. ook de scheuren herstellen die waren ontstaan door de aardbevingen.

Planning

Paas B.V. startte half november 2021 met de voorbereidingen. Het doel was om de Gildenhof in april op te leveren. Door de voorjaarsstormen was het tijdelijk niet veilig op de steigers. Ook was het niet mogelijk om te metselen, omdat het cement door de vele regen weg zou stromen. Een periode van slecht weer en een lagere temperatuur zorgde ook voor enige vertraging in het aanbrengen van koolstofstrips (Quakeshield) in de binnenmuur van het trappenhuis. De uitloop van het project is ondanks dat toch beperkt gebleven tot 2 weken.