Onafhankelijke financieel adviseurs gezocht

Nationaal Coördinator Groningen (NCG) is op zoek naar onafhankelijke financieel adviseurs. Deze adviseurs kunnen door gebouweigenaren op kosten van NCG worden ingezet om ze te begeleiden en adviseren in het versterkingsproces. Geïnteresseerde adviseurs die aan de voorwaarden voldoen, komen op een adviseurslijst waar eigenaren straks uit kunnen kiezen.

Aanmelden kan via een formulier op de website van NCG. Daar is ook meer informatie te vinden over de voorwaarden, werkwijze en tarieven.

Financieel advies

De financieel adviseur kan de eigenaar bijstaan op het gebied van zijn of haar persoonlijke financiële situatie als gevolg van de versterking van het pand. Dit kan bijvoorbeeld gaan over het effect van de versterking op de hypotheek of de waarde van de woning. Of over mogelijke gevolgen voor verzekeringen of toeslagen. De financieel adviseur kan ook ondersteunen bij budgetbeheersing. Bijvoorbeeld als de woning door NCG wordt versterkt, maar de badkamer of tuin door de eigenaar zelf wordt gedaan. Vanaf 1 maart kunnen eigenaren een financieel adviseur aanvragen.  

Voorwaarden

De financieel adviseurs moeten aan meerdere voorwaarden voldoen. Zo moeten de adviseurs beschikken over grondige inhoudelijke kennis en ruime ervaring op het gebied van persoonlijke financiën. Daarnaast moeten de adviseurs beschikken over een financiële opleiding op minimaal hbo-niveau. Het diploma moet voldoen aan de Wet op financieel toezicht. Ook moet de adviseur in ieder geval vijf jaar werkervaring hebben in de financiële sector. En moeten ze kunnen adviseren over de financiële gevolgen van de versterking.

Onafhankelijk

Belangrijk uitgangspunt is dat de adviseurs onafhankelijk zijn. Dit betekent dat ze niet in dienst mogen zijn bij de overheid. Maar ook dat ze niet eerder betrokken zijn geweest bij het adres waar advies wordt gevraagd. De adviseurs komen ook niet in dienst bij NCG. De eigenaar kiest zelf een adviseur uit die voldoet aan de voorwaarden. NCG verstrekt alleen de opdrachtbrief en betaalt de rekening.