NCG reageert op kabinetsreactie parlementaire enquêterapport gaswinning

Premier Mark Rutte en staatssecretaris Hans Vijlbrief kwamen op dinsdag 25 april naar Garmerwolde. Zij presenteerden daar de inhoudelijke reactie van het kabinet op het parlementaire enquêterapport gaswinning Groningen. Na afloop reageerde Regina Bouius, Nationaal Coördinator Groningen,  op de kabinetsreactie. 

Regina Bouius: ‘Vandaag hebben we de reactie van het kabinet op de parlementaire enquête gehoord. Voor de bewoners van Groningen zijn er veel maatregelen aangekondigd, die meer perspectief aan de bewoners en aan de regio moeten geven. Voor ons geldt dat de versterking onze prioriteit is en blijft. Bewoners moeten veilig kunnen wonen. Daarbij willen we ons niet laten afleiden door projecten die ook belangrijk zijn, maar die de versterking zouden kunnen remmen. Voor ons staat de versterking voorop.'

Door op de ingeslagen koers

'Wij gaan vooral door op de ingeslagen koers. Samen met de bewoner. En samen met iedereen die net als wij naast de bewoner wil gaan staan. Dat betekent dat we mensgericht willen werken, in plaats van systeemgericht. Dat we luisteren naar de bewoners, dat we weten welke behoeftes de bewoners hebben en deze meenemen als dat kan. Ons uitgangspunt moet zijn: doe gewoon het goede. Over het algemeen weten onze medewerkers heel goed wat dat is. Dat wil niet zeggen dat we altijd het goede doen, maar wel dat we willen leren en dat we openstaan voor de bewoners.'

Zichtbare veranderingen

'Bewonersbegeleiders en projectleiders hebben inmiddels meer ruimte en vertrouwen om besluiten te nemen. Om te handelen. Om het goede te doen en niet geremd te worden door allerlei regels, die we bedacht hebben. Onze processen worden eenvoudiger en minder juridisch. Er is meer aandacht voor bewonerscommunicatie, voor het meedenken door bewoners en voor het werken vanuit vertrouwen. Vertrouwen in de bewoners en in onze medewerkers. Een ander voorbeeld is dat we zelf een versterkingsbouwmeester aannemen, die er voorafgaand aan een project op let of de wijze van bouwen past bij Groningen en bij de visie van een gemeente. Door voorwerk te doen kunnen we projecten uiteindelijk sneller uitvoeren.' 

Aansluitend bij de koers van Vijlbrief

'Deze ingeslagen koers past goed bij de koers van staatssecretaris Vijlbrief. Luisteren naar de bewoner en samen met anderen in het versterkingsproces ervoor zorgen dat we de versterking voor iedereen goed afronden.’

Meer weten over de ingeslagen koers van NCG?

Bekijk dan ons jaarplan 2023. Of bekijk de Open brief aan inwoners van Groningen van Regina Bouius van 9 januari 2023.