Feestelijke start nieuwbouw Tjamsweer, Appingedam

Eerste opleveringen aardbevingsbestendige woningen in zomer 2024

Op dinsdag 16 mei 2023 is de bouw van 33 aardbevingsbestendige woningen in de wijk Tjamsweer officieel gestart. Met een druk op de knop gaven Annalies Usmany-Dallinga (wethouder gemeente Eemsdelta), Jaap Groenhagen (directeur Versterking NCG Eemsdelta), Ralf Holthuis (directeur Hesco Bouw), Gerard Jongsma (projectleider BGDD) het startsein. Dit deden zij samen met de oudste en jongste bewoner van Tjamsweer. 

Het versterkingsproject betreft de sloop en nieuwbouw van woningen aan de Stadhouderslaan, Koninginnelaan en Regentesselaan in Appingedam. De toekomstige bewoners namen een kijkje op de bouwplaats. Voor de kinderen was er een creatieve hoek ingericht, waar zij gezellig konden kleuren.

Vergroot afbeelding
Met een druk op de knop geven Annalies Usmany-Dallinga (wethouder gemeente Eemsdelta), Jaap Groenhagen (directeur Versterking NCG Eemsdelta), Ralf Holthuis (directeur Hesco Bouw) en Gerard Jongsma (projectleider BGDD) samen met de jongste en oudste bewoner het startsein.

Tijdcapsule

De aannemers Hesco Bouw en Bouwgroep Dijkstra Draisma voegen een bijzonder onderdeel toe aan de nieuwe woningen. Zij metselen een tijdcapsule in de fundering en bewoners mogen hiervoor iets aanleveren. Bijvoorbeeld een tekening, gedicht, foto of krant die typerend is voor 2023. De capsule kan in de toekomst heropend worden. 

Planning nieuwbouw

De woningen aan de Stadhouderslaan worden gesloopt en gebouwd door Hesco Bouw. De Stadhouderslaan bestaat uit 23 drive-in woningen. Het project bestaat uit twee (bouw)fasen. Het eerste blok met woningen is inmiddels gesloopt en de oplevering staat gepland in de zomer van 2024. De twee andere blokken volgen ongeveer een jaar later.

Voor de Koninginne- en Regentesselaan is Bouwgroep Dijkstra Draisma de aannemer. In het project Koninginne- en Regentesselaan worden tien woningen nieuw gebouwd. Het gaat om acht woningen aan de Koninginnelaan en twee woningen aan de Regentesselaan. De oplevering van deze woningen staat ook gepland in de zomer van 2024. 

Opdrachtgever voor beide projecten is Nationaal Coördinator Groningen (NCG).

Foto's  Jan Zeeman