Nieuwsbrief NCG, juli 2019

In deze NCG nieuwsbrief leest u onder andere over de gratis bouwkundige inspectie voor monumenteigenaren, de aannemerskeuze door bewoners van vliesgevelwoningen in Appingedam en het tussenrapport van SodM over het seismisch netwerk Groningen.

Bewoners vliesgevelwoningen Appingedam kiezen aannemer

Aannemer Van Wijnen is door eigenaren van 163 vliesgevelwoningen in Opwierde-Zuid in Appingedam gekozen om hun nieuwe aardbevingsbestendige woningen te bouwen. Woningeigenaren en andere betrokken partijen beoordeelden twee aannemers op bewonersparticipatie, beeld en kwaliteit en technische aspecten.

Bewoners vliesgevelwoningen Opwierde-Zuid kiezen aannemer

Nieuwe vacatures bij Nationaal Coördinator Groningen

NCG zoekt collega's! Er staan op dit moment vacatures open voor de volgende functies:

NCG zoekt collega's

Paterswoldseweg Groningen

Gratis bouwkundige inspectie voor monumenteigenaren

In 2019 kunnen 175 monumenteigenaren in het aardbevingsgebied een gratis bouwkundige inspectie aanvragen bij Stichting Monumentenwacht Groningen. Nationaal Coördinator Groningen heeft hiervoor een subsidie van 250.000 euro beschikbaar gesteld. De inspectie is bedoeld om monumenteigenaren inzicht te geven in de staat en het onderhoud van hun pand.

Gratis bouwkundige inspectie voor monumenteigenaren

Contract Centrum Veilig Wonen loopt 31 december af

Op 31 december 2019 loopt het contract van Centrum Veilig Wonen (CVW) met NAM af. Het Rijk en de regionale overheden hebben afgelopen mei besloten om vanaf 1 januari 2020 de versterking te laten uitvoeren door één publieke uitvoeringsorganisatie. CVW houdt vanaf dat moment als entiteit op te bestaan. De versterking van gebouwen in het aardbevingsgebied gaat gewoon door.

Contract Centrum Veilig Wonen loopt 31 december af

Kindcentrum in Loppersum officieel geopend

Dinsdag 25 juni was de feestelijke opening van het kindcentrum in Loppersum. De basisscholen Roemte en Prinses Beatrix en kinderopvang Kids2b zijn verhuisd naar hun nieuwe gebouw aan de Schoolstraat. Nu is er in Loppersum opvang en onderwijs onder één dak te vinden voor kinderen van 0-12 jaar.

Kindcentrum in Loppersum vandaag officieel geopend

Tussentijds rapport SodM van onderzoek naar seismisch netwerk Groningen

Het KNMI heeft de afwijkingen in de meetdata van G0-meters in het seismisch netwerk van Groningen op juiste wijze gecorrigeerd. Deze afwijkingen hebben verder geen effect gehad op de versterking en de afhandeling van aardbevingsschade. Dat bevestigt het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) in een tussentijds rapport over de onafhankelijke validatie van de metingen.

Tussentijds rapport SodM van onderzoek naar seismisch netwerk Groningen

KNMI

Onderzoek: Beving van Westerwijtwerd had impact in de wijde omgeving

De aardbeving van Westerwijtwerd op 22 mei 2019 werd in de gemeenten Loppersum, het Hogeland en Groningen door een grote meerderheid van de bevolking gevoeld. Vrijwel niemand had direct na de beving acute hulp nodig. Wel stelt men kort na de beving prijs op betere communicatie over de beving en over de gevolgen. Ook wil men graag een directe schadeafhandeling. Dit concluderen prof. dr. Tom Postmes en dr. Katherine Stroebe van de Rijksuniversiteit Groningen op basis van hun onderzoek in opdracht van NCG.

Beving van Westerwijtwerd had impact in de wijde omgeving