Beschadigde woning verkocht, maar gemengde gevoelens

Aan het woord

In 2016 is Nationaal Coördinator Groningen (NCG) een pilot gestart om ondersteuning te bieden aan mensen in specifieke omstandigheden met een noodzaak tot verkoop, maar die hun woning niet verkocht krijgen. De woning van het echtpaar Van Meggelen was een van de 55 geselecteerde en opgekochte woningen.

Vergroot afbeelding
Langestraat 23 Kantens

‘Dat wij gebruik konden maken van de regeling om onze beschadigde woning in Kantens aan NCG te verkopen, daar zijn we heel gelukkig mee, we zijn verlost van een blok aan ons been. Maar we hebben gemengde gevoelens, want het pand werd lager getaxeerd dan het vóór de bevingen waard was. Wel hopen we dat de regeling straks voor álle mensen gaat gelden die in een vergelijkbare situatie verkeren als wij.’

Dat zeggen Louis van Meggelen en zijn echtgenote, in hun nieuwe woning in Groningen waar ze sinds kort wonen. In totaal 27 jaar woonden ze in Kantens, in een zeer fraai historisch pand. Van Meggelen heeft een tegelzetbedrijf en importeert daarvoor ook marmer. Jarenlang had hij het huis in Kantens verfraaid, ook met marmer. Maar sinds augustus 2012 kon de familie er niet meer van genieten. ‘De beving bij Huizinge had ook bij ons gróte gevolgen. Wát een klap zeg: ik dacht dat er een auto dwars door de voorgevel kwam!’ Het huis raakte zwaar beschadigd.

Pilot Koopinstrument

Het stond toen juist in de verkoop, en was uitvoerig getaxeerd. Maar na de beving lukte het niet meer het pand te verkopen, ook al werd veel schade hersteld. Daarom waren ze blij toen ze konden deelnemen aan de Pilot Koopinstrument. Daar was veel belangstelling voor, maar het echtpaar Van Meggelen werd voor de regeling ingeloot.

‘We zijn bij de uitvoering van de regeling keurig geholpen door NCG, zakelijk heel correct’, aldus Van Meggelen. Maar hij betreurt het dat hij minder kreeg dan volgens de taxatie uit 2012. ‘Al ons spaargeld van 27 jaar zat in dat pand. Maar goed: we zijn blij dat we er vanaf zijn, en hopen écht dat het geen lotingsregeling blijft en dat andere mensen er ook gebruik van kunnen maken’, aldus Louis van Meggelen.