Aan het woord

Kunstenares Hetty Oudekerk: 'Fijn dat woning behouden blijft'

Uit inspectie en berekeningen moet blijken of een woning voldoende bestand is tegen aardbevingen, Als dit niet het geval is, dan worden maatregelen getroffen. Dit is bijvoorbeeld aan de orde in Woudbloem aan de Scharmer Ae. Bewoner Hetty Oudekerk kreeg dit nieuws en vertelt over haar ervaringen.

Hetty Oudekerk, huurder woning Woudbloem

‘Het is hier gewéldig wonen. Maar nu even niet..!’ Dat is kort samengevat het gevoel van beeldend kunstenaar Hetty Oudekerk uit Woudbloem, gemeente Slochteren. Ze woont in een rij van tien beeldbepalende, wit geverfde arbeidershuisjes, met uitzicht op het riviertje de Scharmer Ae.

Wisselwoning

Maar sinds de aardbevingen kan ze er minder van genieten. Enerzijds omdat enkele bevingen zó heftig waren dat het hele huis heen en weer bewoog, en ze nu voortdurend op haar hoede is. Anderzijds omdat haar woning moet worden versterkt en ze tijdelijk in een wisselwoning woont.

‘We krijgen gelukkig wel goede begeleiding. Van Nationaal Coördinator Groningen, gemeente, CVW of Lefier. Iedereen vindt dat deze mooie huisjes behouden moeten blijven. Ook de bewoners willen niet weg en daarom ben ik heel blij dat de huizen versterkt worden.’

Sinds november woont ze naar een wisselwoning die is geplaatst elders in Woudbloem. De werkzaamheden zijn 4 december begonnen en zijn naar verwachting in het najaar van 2018 afgerond. ‘Het idee dat we uiteindelijk terug kunnen naar onze woningen geeft rust en verzoet het ongemak tenminste nog een beetje.’

‘Iedereen doet z’n best en dankzij de oplossingen kan ik me er bij neerleggen.'

Ze gaat er vanuit dat haar woning na de versterking zoveel mogelijk in dezelfde staat wordt teruggebracht en dat ook de houtkachel, schouw en unieke boekenkast, waar ze bijzondere herinneringen aan heeft, straks terugkeren. ‘Iedereen doet z’n best en dankzij de oplossingen kan ik me er bij neerleggen. Hopelijk kan ik over een jaar weer rustig schilderen in mijn fraaie woning aan de Scharmer Ae’, aldus Hetty Oudekerk.