“Nu heb ik een baan voor lange tijd. Dit is wat ik wilde.”

Aan het woord

Het 1000-banenplan helpt inwoners en bedrijven om te profiteren van de bouwopgave die hier uit voort komt. In dit kader interviewen we medewerker Jannes Hovenkamp en werkgever Jan Koop. Wat heeft het 1000-banenplan voor hen betekend?

Het is maandagmiddag, de lucht verandert per minuut van donker naar licht. Op het bedrijventerrein in Farmsum voel je dat je op een plek bent waar de motor achter onze Groningse economie draait. Tegelijkertijd is dit ook het gebied dat te kampen heeft met aardbevingen.

We lopen het terrein van Koop Straal- & coatingbedrijf op. Niks geen modern fancy kantoor. Gewoon een bouwkeet, dat als kantoor en kantine in één dient. Binnen ontmoeten we Jan Koop. Hij is sinds september 2018 bij zijn broer René in het bedrijf gestapt. Het bedrijf dat hun vader Koos opgezet heeft en tien medewerkers telt.

Een kans met beide handen pakken

Wij zijn hier voor het verhaal van Jannes (53) uit Delfzijl. Na een jaar afhankelijk te zijn van een bijstandsuitkering, is hij hier sinds vorig jaar zomer in dienst via Olympia uitzendbureau. De vier jaar voor zijn uitkering stapte hij van het ene tijdelijke baantje in het andere, hij kon niet iets vinden wat echt bij hem paste. Totdat hij vanuit zijn Werkplein op het spoor kwam van de praktijkopleider Leerbouwen. Hier kon hij in vijf maanden het vak als schilder leren. Daarbij volgde er een contract van een half jaar. Jannes zag hierin zijn kans en pakte het met beide handen aan.

Daar zitten we dan, in de kantine. Elise, de trajectbegeleider van Leerbouwen is ook aangeschoven. Jannes is zichtbaar blij om haar te zien.

Schildersopleiding

Hij begint bij de eerste vraag, ‘Vertel eens hoe ben je hier terecht gekomen’, direct honderduit te vertellen. “Het gaat nu echt goed met me. In het begin merkte ik dat het fysieke werk even wennen was. Maar nu voel ik me beter dan ooit. Ik ben sterker en heb meer conditie. Ik krijg hier alle kansen die ik zocht. Die korte baantjes maakten me niet blij. Nu heb ik een baan voor langere tijd. Dit is wat ik wilde. Naast dat ik veel geleerd heb tijdens de opleiding, leer ik hier ook elke dag weer bij. Ik vind dat als je iets niet kan, dan kan je het leren. Hier loopt bijvoorbeeld een jongen van 28 jaar. Van hem leer ik heel veel. Hij is de expert, zeg ik dan tegen hem. Dat wil hij eigenlijk van zo’n oude knakker als ik niet echt aannemen. Maar ook de oude baas Koos komt nog vaak langs. Hij weet  alles, daarvan ben ik echt van onder de indruk.”

Elise vult aan: ”Dat Jannes wilde leren, zagen we ook tijdens de opleiding. Hij was elke dag aanwezig en ging er vol voor. Je merkte gewoon dat Jannes deze kans met beide handen aangreep. De meeste uitzendbureaus en werkgevers zagen natuurlijk op zijn cv staan dat hij al vier jaar alleen korte baantjes had gehad in de schoonmaak en de thuiszorg. Maar ze wisten niet dat hij in zijn vrije tijd aan auto’s klust. Hij deukt ze uit en spuit ze zelf. En dat is waar je naar moet kijken. Waar wordt  Jannes blij van? En als je dat in je werk kunt leggen, komt het altijd goed. De opleiding is mogelijk gemaakt door de financiële investering van het 1000-banenplan en het uitzendbureau. Beide hebben hier het vertrouwen gegeven dat de opleiding kansen biedt. Jannes is daar natuurlijk een prachtig voorbeeld van.”

Loyaliteit en vertrouwen van beide kanten

Jan Koop luistert ondertussen aandachtig mee. Natuurlijk willen we van hem ook weten hoe hij hier tegen aankijkt. Jan: ”Weet je, wij zijn hier niet zo van het geven van complimenten. Maar als Jannes ons niet was bevallen, dan was hij hier ook niet meer geweest.” Een echte Groningse manier om te zeggen dat hij het goed doet. “Jannes werkte hier al voordat ik in het bedrijf van mijn broer René kwam. Dus specifiek over zijn komst kan ik niet veel zeggen.” Jannes brengt hier direct duidelijkheid. “René wist dat ik al lang werkzoekend was en dat ik op het gebied van stralen en coaten nog veel moest leren. Toch heeft hij mij deze kans gegeven. Ik voel dat ik de ruimte, tijd en het vertrouwen krijg om een volwaardig medewerker te worden.”

“Ik herken dit wel,” zegt Koop. “Van onze vader hebben we altijd meegekregen dat medewerker de belangrijkste factor zijn om het bedrijf gezond te houden. Er werken hier al mensen bijna dertig jaar. We zijn dus zeker zuinig op ons personeel. In dit vak heb je geen universitair opgeleide mensen nodig. Het zijn vakmensen die hun handen uit de mouwen willen steken. Loyaliteit en vertrouwen is van beide kanten dan van essentieel belang. En ik hoop dat de medewerkers zien dat wij ze op die manier ook respecteren. Ook wij denken dat mensen dit vak kunnen aanleren als ze gemotiveerd zijn. Dat zien we bij Jannes zeker terug. Daarnaast is hij een sociale man. Je kunt hem blindelings op een klus bij klanten sturen. Hij is niet perse snel, maar het grote voordeel is dat hij heel secuur werkt. Hij levert altijd tevreden klanten op. En dat is voor ons waardevol.  Dat het 1000-banenplan ons hierbij geholpen heeft was ik me niet direct van bewust. Maar nu ik het hoor, ben ik er natuurlijk best blij mee.”

Kijk verder dan het CV

Voordat de fotograaf aan de slag gaat, vragen we nog snel wat Jannes andere werkzoekenden en werkgevers wil meegeven. “Voor mij is het simpel, deze kans heeft mij ritme en structuur gegeven. Ik ben nu al lange tijd aan het werk bij Koop. Dat gun ik iedereen die nu op de bank zit en de hoop misschien al heeft laten varen. Pak de kans voor die opleiding en kijk wat er kan gebeuren.
Aan werkgevers wil ik  graag kwijt dat het soms beter is om naar hobby’s en motivatie te vragen dan alleen naar het cv te kijken. Daarmee help je zowel werkzoekenden als jezelf verder.“

Zoek je ook een kans zoals Jannes? Op kansrijkberoep.nl kun je je inschrijven voor een kort scholingstraject met een baangarantie.