Maatregel 28 | Woningen die nog versterkt moeten worden aardgasvrij(-gereed) maken
Direct na de presentatie van de kabinetsreactie op 25 april 2023 is NCG gestart met de uitwerking van maatregel 28. Belangrijke opdracht bij het uitwerken van deze maatregel is dat het niet mag leiden tot een verschuiving van de planning. Het mag de versterkingsopgave niet vertragen. Daarom kiezen we voor aardgasvrij-gereed en niet voor aardgasvrij maken. Als uw woning voldoet aan de voorwaarden betekent dit dat we de versterking kunnen combineren met isolerende maatregelen.
Maatregel 28 van het kabinet is een reactie op het rapport van de parlementaire onderzoekscommissie. Het kabinet beschrijft de maatregel als volgt:
‘Voor bewoners die nog wachten op een ingrijpende (zware of middelzware) versterking van de woning wil het kabinet isolatiemaatregelen laten toepassen gelijktijdig met de versterking van hun huis. Het budget voor de NCG wordt hiervoor opgehoogd. Uitgangspunt bij deze aanpak is dat de versterking niet vertraagd wordt, en dat deze huizen uiterlijk in 2028 zijn versterkt en verduurzaamd naar het niveau van aardgasvrij of aardgasvrij gereed. De NCG zal samen met bewoners tot een maatwerkoplossing komen, voor de huizen die nog versterkt moeten worden. Uiteraard is deze koppeling niet verplicht. Bewoners kunnen zelf kiezen of ze gebruik willen maken van deze mogelijkheid tot verduurzaming.’
De maatregel is op 31 mei 2023 ingegaan, maar het uitwerken van deze maatregel hebben we nog niet afgerond. Dat betekent dat we in grote lijnen weten hoe we de maatregel in de praktijk gaan toepassen. We weten ook dat we in de praktijk situaties tegenkomen die niet passen in die grote lijnen. Al doende zullen we het beleid voor deze maatregel verder uitwerken.
Aardgasvrij(-gereed): wat betekent dit voor u?
Hieronder beantwoorden we de meest gestelde vragen. Het beleid voor het uitvoeren van deze maatregel is in ontwikkeling. Wijzigingen zijn nog mogelijk.
Meest gestelde vragen
Aardgasvrij wil zeggen dat in de woning geen gas meer nodig is voor verwarming, koken en andere toepassingen. De woning kan letterlijk losgekoppeld worden van het gasnet.
Aardgasvrij-gereed betekent dat we de woning isoleren tot de nieuwe norm voor woningisolatie. Het betekent dat de woning goed genoeg geïsoleerd is om aardgasvrij te kunnen maken. Het betekent niet dat er bijvoorbeeld een warmtepomp, zonnepanelen of inductiekookplaten zijn aangebracht.
Een belangrijk uitgangspunt van deze maatregel is dat het de versterking niet mag vertragen. Zouden we kiezen voor versterken en aardgasvrij maken van woningen? Dan leidt dit tot te veel vertraging van de versterking. We kiezen daarom voor versterken en het aardgasvrij-gereed maken van woningen: uitvoeren van isolerende maatregelen.
Isolerende maatregelen nemen we mee bij de versterking van uw woning als:
u uw pand gebruikt als woning;
uw woning nog niet versterkt is;
de geplande bouwtijd voor het uitvoeren van de versterkingsmaatregelen vier maanden of langer is. De bouwtijd is exclusief de tijd die nodig is om koppelkansen uit te voeren;
u tijdens de bouwwerkzaamheden niet in uw woning kunt wonen;
het vaststellen van het uitvoeringsplan voor uw woning is gepland na 1 september 2023
Dit geldt ook voor:
het woongedeelte van een ondernemerspand, zoals dat van een boerderij of een bakker. We isoleren dan alleen het woongedeelte.
karakteristieke panden, beeldbepalende panden en monumenten die in gebruik zijn als woning. We isoleren alleen het woongedeelte. Daarbij houden we rekening met wat er mogelijk en zinvol is. Hoe oud het gebouw is en wat er technisch mogelijk is speelt daarbij een rol.
Gaat het om Sloop & Nieuwbouw? Dan krijgt u voldoende budget voor een nieuwbouwwoning die voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit. Dat betekent dat uw nieuwe woning ook aardgasvrij(gereed) is. Extra budget voor isolatie is dan niet nodig.
Gaat het om een ingrijpende bouwkundige versterking van de woning? En komt u in aanmerking voor maatregel 28? Dan verhogen wij uw budget met de kosten voor de uit te voeren isolerende maatregelen.
Dit betekent dat we de woning isoleren tot de nieuwe norm voor woningisolatie. Het uitvoeren van deze standaard betekent dat de woning goed genoeg is geïsoleerd om aardgasvrij te kunnen maken. Denk aan het isoleren van de muren, de vloer en het dak. Zorgen voor een gasloze woning, zoals het installeren van een warmtepomp, blijft voor rekening van de eigenaar. Als hij dat wil kan hij dit meenemen als koppelkans.
Woningen die na 2003 gebouwd zijn voldoen al aan de nieuwe norm voor woningisolatie. Isolerende maatregelen zijn in dat geval niet nodig. Meer informatie over de norm voor woningisolatie vindt u op de website vande RVO.
Let op: Om ervoor te zorgen dat uw energierekening daadwerkelijk naar beneden gaat, gebruiken we voor alle woningen de isolatienorm voor woningen vanaf 1945.
Om te bepalen welke isolerende maatregelen nodig zijn vragen we een EnergiePrestatieAdvies (EPA) aan voor de woning. Dat betekent dat er een deskundige langskomt om de energiezuinigheid van uw woning te bepalen. Daarna stelt de deskundige een isolatieadvies op. In het advies staat ook welke energiebesparende maatregelen nodig zijn om uw woning aardgasvrij-gereed te maken. Daarbij gaat het om dak-, gevel- en vloer-(na)isolatie, het verbeteren van de ventilatie en de kierdichting. Het binnenklimaat blijft aangenaam met deze maatregelen. Dit betekent dat de luchtkwaliteit op orde blijft en dat er geen schimmelvorming ontstaat door te weinig ventilatie.
De installatie van een warmtepomp, zonnepanelen, het vervangen van gasapparaten en de uitbreiding van de meterkast of de voorbereiding van elektravoorzieningen op een aardgasvrije woning vallen buiten de maatregelen.
Samen met u kijken we welke isolerende maatregelen we uit het advies meenemen in het versterkingstraject. Dat is maatwerk. We beoordelen welke maatregelen zinvol zijn gezien de leeftijd of technische mogelijkheden van de woning.
Bijvoorbeeld
Bij een woning moeten we de buitenmuren isoleren. Doen we dat aan de binnenkant? Dan wordt de woonruimte te klein. Isoleren we de buitenmuren aan de buitenkant? Dan wordt dat erg lelijk. In dit geval onderzoeken we of we extra isolerende maatregelen aan het dak of de vloer kunnen uitvoeren.
Nee, dat hoeft niet. U beslist zelf of u het versterken van de woning wilt combineren met isolerende maatregelen of niet.
Gaat het om woningen die constructief verbonden zijn? En maken niet alle eigenaren dezelfde keuze? Dan kijken we wat samen moet en wat apart van elkaar kan. Vanzelfsprekend proberen we daar gezamenlijk met alle eigenaren uit te komen.
Ook NCG is niet verplicht de woning aardgasvrij-gereed op te leveren.
Komt u in aanmerking voor het combineren van de versterking en het isoleren van uw woning? Dan kiest u ervoor om hier wel of geen gebruik van te maken. Betekent het isoleren van uw woning dat de leefruimte in uw woning kleiner wordt? Dan kiest u ook daarvoor. Daar staat geen vergoeding tegenover.
Wordt de leefruimte in uw woning kleiner door het uitvoeren van versterkingsmaatregelen? Dan kijken we wel samen met u hoe we het verlies aan ruimte kunnen oplossen.
Nee, dat kan niet. Dit is niet mogelijk om het verschil met eigenaren die in het verleden deze keuze voor isolerende maatregelen niet hebben gehad zo klein mogelijk te houden.
Dan kunt u gebruik maken van maatregel 29: Verduurzamingsstimulering voor woningen in Groningen en Noord-Drenthe. Ook deze maatregel neemt het kabinet naar aanleiding van de parlementaire enquête. Bij deze maatregel gaat het net als bij maatregel 28 om isolerende maatregelen die ervoor zorgen dat uw woning aardgasvrij-gereed is. Ook woningen die al versterkt zijn of woningen die niet aan de voorwaarden voor koppeling met de versterking voldoen, komen hiervoor in aanmerking. De gemeenten werken deze maatregel nog verder uit.
Meer vragen?
Heeft u vragen over het combineren van isolerende maatregelen en de versterking? Stel deze dan aan uw bewonersbegeleider of aan uw projectleider.