Maatregel 29: Isolatieaanpak voor woningen in Groningen en Noord-Drenthe
Woningeigenaren in de provincie Groningen en Noord-Drenthe kunnen vanaf het eerste kwartaal van 2025 subsidie aanvragen om hun woning te isoleren. Dit is een van de maatregelen van de overheid uit Nij Begun (maatregel 29). Voor de isolatieaanpak is 1,65 miljard euro beschikbaar.
Houd er rekening mee dat deze pagina regelmatig wordt bijgewerkt als er meer bekend wordt over de aanpak.
De maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 25 april 2023 en loopt door tot en met 31 december 2035. Alle noodzakelijke maatregelen tot de standaard voor woningisolatie vallen onder deze aanpak. Zodat alle inwoners een duurzame en energiezuinige woning kunnen krijgen.
Wat betekent de isolatieaanpak voor u?
Zit uw woning in het versterkingsprogramma? Dan leest u hieronder wat de isolatieaanpak voor u betekent. Zit uw woning niet in het versterkingsprogramma van NCG? Kijk dan op Rijksoverheid.nl wat de aanpak voor u betekent.
• Eigenaren van woningen met een (middel)zware versterking
Hieronder vallen eigenaren waarbij de versterking van hun woning minimaal vier maanden kost. En waarbij zij in die periode niet thuis kunnen wonen. Deze eigenaren komen in aanmerking voor maatregel 28. De isolatie, inclusief afwerking, wordt volledig meegefinancierd in de versterking. Zij hoeven hiervoor niet bij te betalen.
• Eigenaren van woningen die op norm of versterkt zijn of die te maken hebben met een lichte versterking
Deze eigenaren krijgen 100% van de isolatiekosten en ventilatiekosten vergoed. Tot een maximum van €40.000. Dit is inclusief de al bestaande landelijke ISDE-subsidie. Welk kosten worden vergoed, hangt onder andere af van de kenmerken van de woning. En hoe goed die al geïsoleerd is.
Wat kunt u nu al doen?
Hoewel de subsidie pas begin 2025 aan te vragen is, betekent dit niet dat u stil hoeft te zitten. Wat u het beste kunt doen, hangt af van uw specifieke situatie en de (mogelijke) versterking van uw woning. Hieronder leest u daarover meer.
Proef versterken en isoleren
Op dit moment neemt NCG bij lichte versterkingen alleen isolatiemaatregelen mee die bij de versterking horen. Als bijvoorbeeld het dak wordt versterkt, dan wordt het dak ook meteen geïsoleerd. Alle andere isolatiemaatregelen moet de eigenaar zelf regelen. NCG is met een proef aan het onderzoeken of het mogelijk is om de complete isolatie van een woning te combineren met de versterking. Het doel van de proef is om te kijken wat de bewoners van deze combinatie vinden. En wat dit betekent voor de planning van de versterking. De versterking mag namelijk niet teveel vertragen.
NCG heeft 300 woningen gekozen die mee kunnen doen aan de proef. Het gaat om eigenaren waar we nu plannen mee maken voor de versterking van hun woning. En waar het uitvoeringsplan binnenkort af moet zijn. Eigenaren kunnen zich niet zelf aanmelden.
NCG voert de proef uit in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK), de provincie en de gemeenten in Groningen. Na de proef moeten de organisaties bepalen of het combineren van de complete isolatie met versterking ook gaat gelden voor andere eigenaren in de versterking.
Uw woning zit niet in het versterkingsprogramma van NCG
Zit uw woning niet in het versterkingsprogramma van NCG? Maar woont u wel in de provincie Groningen of in een van de gemeenten in Noord-Drenthe? Dan komt u ook in aanmerking voor de subsidie. Op de website van de Rijksoverheid en op de website van uw gemeente vindt u hierover meer informatie. Woont u in de gemeente Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen, Oldambt of Eemsdelta? Op de websites van deze gemeenten staan lijsten met alle adressen die binnen het versterkingsgebied vallen. Daar kunt u zien of uw woning in het versterkingsgebied ligt.
Ook vergoeding voor huurders en geen huurverhoging
Woningeigenaren nemen zelf isolatiemaatregelen. Bij huurders gaat dit via de particuliere verhuurder of woningcorporatie. Particuliere verhuurders kunnen dezelfde vergoedingen aanvragen als woningeigenaren. Woningcorporaties hebben al met de overheid afgesproken om woningen met energielabels E, F en G te verduurzamen. Daarnaast krijgen corporaties een bijdrage van € 200 miljoen voor het isoleren van hun woningen.
Huurders van woningcorporaties hoeven niet te betalen voor de isolatiemaatregelen. De huur mag daarom niet worden verhoogd.
Meer weten?
Heeft u vragen over het combineren van isolerende maatregelen en de versterking? Stel deze dan aan uw bewonersbegeleider of aan uw projectleider. Meer informatie over de isolatieaanpak vindt u op Rijksoverheid.nl. Het stappenplan ‘Nu al isoleren’ vindt u op Nijbegun.nl.
Laatste update: 24-07-2024