Koploper

In november 2019 startte Nationaal Coördinator Groningen het versterkingsprogramma Koploper. Met dit proefproject wil NCG bekijken of het versterkingsproces sneller kan. Zestig vrijstaande arbeiderswoningen in het aardbevingsgebied worden onderzocht. Als het nodig is worden ze versterkt. Ingenieursbureau VIIA voert het programma Koploper in opdracht van NCG uit.

Versterking versnellen

Het onderzoeken en versterken van huizen en gebouwen in het aardbevingsgebied is ingewikkeld en kost veel tijd. NCG wil met het programma Koploper onderzoeken of dit proces sneller kan. In Groningen staan woningen die op elkaar lijken. Van bepaalde woningtypen hebben we al veel informatie. Door gebruik te maken van de informatie die we al hebben en soortgelijke woningen tegelijk te onderzoeken, kunnen we sneller bepalen of en hoe de woningen versterkt moeten worden. Woningen die niet aan de norm voldoen, worden versterkt.

Vrijstaande arbeiderswoningen

Voor het programma Koploper heeft NCG zestig vrijstaande arbeiderswoningen in het aardbevingsgebied geselecteerd. Het zijn woningen met een bouwjaar tussen 1890 en 1940 met een gootlijn op de eerste verdieping. Deze karakteristieke en herkenbare woningen komen veel voor in het aardbevingsgebied. De zestig woningen zijn uitgekozen, omdat ze veel overeenkomsten hebben en er veel informatie over beschikbaar is. De woningen staan in de gemeenten Eemsdelta, Groningen en Midden-Groningen. Deelname is op vrijwillige basis.

Proces

In opdracht van NCG hebben experts van VIIA alle zestig woningen geïnspecteerd. Met alle verzamelde informatie heeft VIIA de woningen beoordeeld en versterkingsmaatregelen bepaald. Dit heeft VIIA gedaan op basis van de kennis en inzichten van dat moment. Ondertussen gebruiken we nieuwe kennis en inzichten over de constructie van gebouwen en aardbevingen. En houden we rekening gehouden met het stopzetten van de gaswinning uit het Groningerveld in 2022. Daarom krijgen de eigenaren die deelnemen aan Koploper de mogelijkheid om hun woning opnieuw te laten beoordelen met de nieuwste inzichten.

Ongeveer dertig procent van de deelnemers heeft gekozen voor een nieuwe beoordeling. Een aantal eigenaren moet nog een keuze maken tussen het opnieuw beoordelen van de woning of het uitvoeren van het bestaande versterkingsadvies. Er zijn ook eigenaren die hebben besloten om het oude versterkingsadvies te laten uitvoeren. Met deze eigenaren zijn we de uitvoering van de versterkingswerkzaamheden aan het voorbereiden. In het voorjaar van 2022 wordt gestart met de versterking van de eerste woningen.

Laatste update: 23-12-2021