Kennis en innovatie

EPI-Kenniscentrum

EPI-kenniscentrum is een opleidingscentrum voor aardbevingsbestendig bouwen met de focus op kennisdeling. Alfa-college, Hanzehogeschool Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen hebben hun krachten  gebundeld in EPI- kenniscentrum Er zijn drie aandachtsgebieden waar EPI-kenniscentrum zich specifiek op richt binnen het aardbevingsthema: Educatie, Praktijk en Innovatie.

EPI-kenniscentrum is er voor mbo- en hbo-studenten, vakmensen of werkzoekenden en bedrijven in de bouw(advies)sector, die zich willen specialiseren in aardbevingsbestendige (ver)bouw en infra. Bij EPI-kenniscentrum kunnen zij zich specialiseren of laten omscholen of bijscholen in dit nieuwe vakgebied. Daarnaast biedt EPI-kenniscentrum een ontmoetingsplaats voor partijen die zijn betrokken bij schadeherstel en bouwkundig versterken.

BuildinG

BuildinG is het kennis- en innovatiecentrum voor toekomstbestendig bouwen. In BuildinG komen ondernemers, onderzoekers en overheden samen om nieuwe producten te testen en te ontwikkelen die in Noord-Groningen en daarbuiten gebruikt kunnen worden. BuildinG richt zich op aardbevingsbestendig, levensloopbestendig en energiezuinig bouwen.

Snel internet

Een goede internetverbinding is onmisbaar voor wonen en werken. Veel inwoners en ondernemers in Noordoost-Groningen hebben nog geen snel internet. Nog niet alle bedrijven en woningen zijn aangesloten op een vaste breedbandaansluiting die voldoet aan de eisen van deze tijd. Provincie Groningen, Economic Board Groningen en Nationaal Coördinator Groningen willen met marktpartijen breedband mogelijk maken in het hele gebied. Ook op plaatsen waar het economisch nu niet rendabel is om breedband aan te leggen. Hiervoor hebben de partijen een subsidieregeling opgesteld. Rodin Broadband Groningen B.V. is bezig de infrastructuur voor snel internet in heel Groningen aan te leggen.

Wegwijzer voor bouwen in aardbevingsgebied

De bouwsector staat klaar voor het herstellen en versterken van Groningse gebouwen die zijn getroffen door aardbevingen. Bouwend Nederland heeft een online wegwijzer ontwikkeld waarin ondernemers tekst en uitleg kunnen vinden over opdrachtverwerving, relevante partijen en ook slimmer aardbevingsbestendig bouwen en organiseren.