Hypotheken

Blijkt uit de bouwkundige opname dat versterking van uw woning nodig is? En bent u eigenaar van een woning? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw hypotheek.

Heeft u geld geleend om uw woning te betalen? Dan heeft u toestemming nodig van uw geldverstrekker als u uw woning laat versterken of nieuw laat bouwen. De geldverstrekker is de organisatie waar u uw hypotheek heeft afgesloten, zoals een bank. Gaat u versterken of nieuw bouwen zonder toestemming van de geldverstrekker? Dan kan dit gevolgen hebben voor uw rechten als geldlener. U kunt dit nalezen in de voorwaarden van uw hypotheek.

Informeer uw geldverstrekker

Gaat u versterken of nieuw bouwen? Dan moet u uw geldverstrekker dus informeren en om toestemming vragen. Dit kan ingewikkeld zijn. Want niet alle geldverstrekkers zijn goed op de hoogte van de gevolgen van de aardbevingen in Groningen. Soms is het nodig om meer uitleg te geven over de versterking van woningen in de regio. De geldverstrekker kan vragen naar documenten als bewijs. U mag dit zelf regelen, maar kunt ook hulp inschakelen van een notaris.

NCG stelt een notaris beschikbaar die de toestemming voor u kan regelen bij uw geldverstrekker, zoals de bank. U kunt hier gebruik van maken maar het hoeft niet. U mag ook zelf een notaris voorstellen. Dit kan individueel maar ook als groep eigenaren gezamenlijk. De notaris die u kiest, moet wel volgens dezelfde voorwaarden werken als de beschikbare notaris. De notaris die u aandraagt kan hierover contact opnemen met NCG. U kunt het verzoek voor een eigen notaris inleveren bij het versterkingspunt van NCG bij u in de buurt.

Vragen geldverstrekker

Wat wil uw geldverstrekker weten als u gaat versterken of een nieuwe woning bouwt?

  • de grootte van de verbouwing.
  • documenten waaruit blijkt dat uw woning voldoende waard blijft tijdens en na de versterking.
  • vervangende zekerheid bij nieuwbouw op dezelfde locatie.

Vervangende zekerheid

Wordt de woning nieuw gebouwd op dezelfde locatie? Dan wil de geldverstrekker een ‘vervangende zekerheid’. Dit noemen we ook wel een garantie. Uw geldverstrekker wil deze garantie omdat er tijdens de nieuwbouw tijdelijk geen onderpand is. NAM zorgt voor deze vervangende zekerheid. Dit betekent dat NAM tijdens de nieuwbouw garant staat voor uw onderpand. Dit is samen met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) afgesproken. Om garant te kunnen staan, moet NAM het bedrag weten dat uw geldverstrekker vraagt als onderpand. Zo wordt de vervangende zekerheid bepaald.

Geen kosten voor u

Soms berekent een geldverstrekker, zoals een bank, kosten voor het geven van toestemming. U hoeft deze kosten niet zelf te betalen. NAM vergoedt deze kosten.

  • Maakt u gebruik van de notaris? Dan worden deze kosten via de notaris verrekend.
  • Maakt u geen gebruik van de notaris? Neem dan voordat u de kosten betaalt, contact op met uw bewonersbegeleider.

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met uw bewonersbeleider of met het versterkingspunt bij u in de buurt.