Subsidie Energiebesparing aardbevingsbestendig huis

In het aardbevingsgebied worden woningen versterkt. Zo zijn ze beter bestand tegen aardbevingen. Woningeigenaren kunnen de woning ook meteen verduurzamen. Hiervoor heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat subsidie Energiebesparing aardbevingsbestendig huis beschikbaar gesteld.

U kunt de subsidie aanvragen bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). De subsidie kan oplopen tot € 7.000,-. De subsidieregeling heet officieel ‘Regeling energiebesparing woningen bouwkundig versterkingsprogramma Groningenveld’.

Voorwaarden

Om in aanmerkingen te komen voor de subsidie gelden een aantal voorwaarden:

 • U bent eigenaar van de woning.
  Let op: Valt uw woning in de groep 1.588? Dan is deze subsidie al meegenomen in het totaalbudget voor de versterking of sloop/nieuwbouw van uw woning. U kunt de Subsidie Energiebesparing aardbevingsbestendig huis dan niet aanvragen. Als u de woning verhuurt moet u een de-minimis verklaring laten zien. Een de-minimis verklaring is een verklaring waaruit blijkt dat de aangevraagde subsidie geheel of gedeeltelijk kan worden verleend zonder dat er sprake is van overschrijding van een door de Europese Unie vastgestelde grens.
 • U heeft een getekende versterkingsovereenkomst van uw woning, waarmee u aantoont dat uw woning in het kader van het versterkingsprogramma al is versterkt of wordt versterkt. Wordt uw woning niet versterkt maar gesloopt en opnieuw gebouwd? Ook dan kunt u de subsidie aanvragen.

Mogelijkheden

U bepaalt zelf hoe en wanneer u de subsidie wilt besteden. Dit kan bijvoorbeeld:

 • Tijdens de versterking
  Uw woning verduurzamen tijdens de versterking heeft verschillende voordelen:
  • Het kan een grotere besparing op uw energierekening opleveren. Dat komt omdat tijdens de versterking vaak wordt gewerkt aan de constructie van uw woning. Daardoor is het mogelijk om tegelijk energiebesparende maatregelen uit te voeren zoals gevel- of vloerisolatie.
  • Door de verduurzamingsmaatregelen direct mee te nemen in het definitief ontwerp voor de versterking, proberen we de overlast voor u zoveel mogelijk te beperken. De aannemer die uw woning versterkt, voert ook meteen de verduurzamingsmaatregelen uit. Bij de oplevering is uw woning dan meteen versterkt en verduurzaamd.
 • Na de versterking
  Wilt u uw woning verduurzamen nadat uw woning is versterkt? U kunt dan zelf een aannemer uitkiezen voor het uitvoeren van de verduurzamingsmaatregelen.
 • Meedoen aan een lokaal energieproject
  U kunt uw subsidie ook gebruiken om mee te doen aan een lokaal energieproject. Er zijn in Groningen al veel verschillende initiatieven om lokaal energie te besparen en duurzame energie op te wekken. Bijvoorbeeld een zonnepanelenveld of windmolenpark. De energiebesparende maatregelen van het project moeten wel in de lijst met maatregelen van de subsidieregeling staan. U kunt de subsidie alleen gebruiken voor energieprojecten in uw eigen postcode of aangrenzende postcodes. Voorbeelden van lokale initiatieven vindt u bijvoorbeeld op de website Lokale Energie Voorwaarts.

Energiebesparende maatregelen

De subsidie is bedoeld voor het verduurzamen van uw versterkte (nieuwe) woning. Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen mogelijk, zoals een warmtepomp, HR++ of triple glas. Zo bespaart u energie en dat zorgt voor een lagere energierekening. De volledige lijst met maatregelen staat op de website van het SNN.

Wilt u advies over welke maatregelen uit de lijst het beste bij uw woning passen? Dan kunt u terecht bij het energieloket in jouw woonplaats voor een energieprestatieadvies. De kosten voor het energieprestatieadvies krijgt u vergoed vanuit de subsidie. Het energieprestatieadvies moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. De voorwaarden staan op de website van het SNN.

Aanvragen

U kunt de subsidie aanvragen als u een ondertekende versterkingsovereenkomst heeft.

 • Is uw woning voor 28 mei 2018 versterkt? Vraag de subsidie dan aan binnen twee jaar nadat de versterkte woning klaar is.
 • Is uw woning na 28 mei 2018 versterkt? Vraag de subsidie dan aan binnen één jaar nadat de versterkte woning klaar is.

Een aanvraag kunt u vanaf maandag 28 mei 2018 indienen via de website van het SNN. Hieronder leest u hoe een aanvraag verloopt.

Vragen?

Wij hebben de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet: zie het tabblad 'vraag en antwoord' bovenin deze pagina. Staat uw vraag hier niet tussen? Dan kunt u contact opnemen met het SNN. Het SNN is bereikbaar op werkdagen van 8:30 uur tot 17:00 uur via (050) 522 4924 of per e-mail via versterking@snn.eu