Versterken

Inwoners van het aardbevingsgebied moeten net zo veilig kunnen wonen als de rest van Nederland. Daarom versterkt NCG gebouwen die onvoldoende bestand zijn tegen zware aardbevingen. Het gaat om preventief versterken. Zo kunnen bewoners het gebouw veilig verlaten bij een zware beving.

Bouwkundig versterken betekent dat de constructie van het gebouw sterker wordt en beter bestand is tegen aardbevingen. Bijvoorbeeld door het versterken van de verbindingen tussen de vloeren en wanden of het versterken van vloeren, muren of de fundering. Als een gebouw bouwkundig versterkt is, kan bij een aardbeving nog steeds schade ontstaan. De kans op zware schade is wel veel kleiner.

De versterking heeft grote invloed op het dagelijks leven van de inwoners van het aardbevingsgebied. Het gaat niet alleen om stenen, het gaat om hun thuis. Ook tijdens de versterking moeten wijken en dorpen bereikbaar en leefbaar blijven. Dat vraagt om een zorgvuldige aanpak. Daarom worden de bewoners nauw betrokken bij het versterken.

Uitgelicht

Nieuws

Abonneren op nieuws over dit onderwerp Meer nieuws