Versterkingsbesluit

NCG is sinds 1 januari 2020 een uitvoeringsorganisatie. Daardoor is NCG wettelijk verplicht om met een besluit vast te leggen hoe uw woning versterkt wordt. Dit is het versterkingsbesluit. Met het versterkingsbesluit heeft u een sterkere rechtspositie. 

Wanneer wordt het versterkingsbesluit genomen?

Als uw pand versterkt moet worden, dan is dit vastgelegd in het normbesluit. U weet dan welke versterkingsmaatregelen nodig zijn om uw woning aan de veiligheidsnorm te laten voldoen. Bent u het eens met het normbesluit, dan denken we samen met u na over hoe de aannemer de versterkingsmaatregelen kan uitvoeren. Dit leggen we vast in een ontwerp. In dit ontwerp staat precies welke versterkingsmaatregelen de aannemer moet uitvoeren en op welke manier.

Is het ontwerp klaar, dan vraagt de projectleider of de bouwbegeleider het versterkingsbesluit aan. Dit doet hij/zij bij de juristen van NCG. De juristen van NCG stellen het versterkingsbesluit zo snel mogelijk op.

In bepaalde situaties wordt het versterkingsbesluit samen met het normbesluit genomen. Dit is het meeromvattend besluit.

Waar is het versterkingsbesluit op gebaseerd?

Het normbesluit en het ontwerp voor uw woning zijn de basis voor het versterkingsbesluit.

Wat staat er in het versterkingsbesluit?

In het versterkingsbesluit staat onder meer het volgende:

  • De versterkingsmaatregelen die nodig zijn om uw woning aan de veiligheidsnorm te laten voldoen.
  • Een verwijzing naar het ontwerp voor uw woning (hoe voert de aannemer de versterkingsmaatregelen uit).
  • Een geldbedrag dat nodig is voor de afwerking en de inrichting van uw woning (de waardebepaling).
  • Een kostenraming voor de volledige versterking. Dit staat er alleen in wanneer u de versterking in eigen beheer uitvoert.

Het versterkingsbesluit ontvangt u per post. Bent u het eens met het versterkingsbesluit én heeft NCG de regie over de versterking, dan tekent u de vaststellingsovereenkomst. Daarmee geeft u  toestemming aan NCG om de aannemer opdracht te geven te starten met de werkzaamheden. U ontvangt de vaststellingovereenkomst van de projectleider of bouwbegeleider.

Als u de versterking in eigen beheer uitvoert ontvangt u geen vaststellingsovereenkomst. U geeft dan zelf opdracht aan de aannemer om te starten met het uitvoeren van de werkzaamheden.

Bent u het niet eens met versterkingsbesluit, dan kunt u bezwaar maken.

Bezwaar maken tegen het versterkingsbesluit

Wilt u bezwaar maken tegen het versterkingsbesluit, dan kan dit. Als u het versterkingsbesluit heeft gekregen heeft u zes weken de tijd om bezwaar te maken. Hoe u bezwaar kunt indienen leest u hier: Bezwaar en Beroep.

Vragen?

Heeft u vragen, dan kunt u contact opnemen met uw bewonersbegeleider/projectleider. Ook kunt u ons op werkdagen van 9.00 - 17.00 uur bellen op 088 - 041 44 77.

Of u kunt ons mailen via het contactformulier op onze website. Het is niet de bedoeling dat u rechtstreeks contact opneemt met de opsteller van het besluit.