Noemenswaardige gebeurtenissen in augustus 2020

De stappen in het versterkingsproces maken we niet van de ene op de andere dag. Het zijn intensieve en zorgvuldige trajecten waarbij meerdere partijen een rol spelen. Het uiteindelijke doel is ervoor zorgen dat de gebouwen waarin de Groningers naar school gaan, wonen en werken aardbevingsbestendig zijn. Hierbij proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met wensen van bewoners/eigenaars en gemeenten.

Ondanks de vakantie in deze maand werd op dinsdag 18 augustus gestart met de sloop van dertig woningen aan de Fazanthof in Ten Boer. Dit onder toeziend oog van de meeste eigenaren. Voor sommige eigenaren was de sloop van hun woning een emotioneel moment. Een plek waar ze vele jaren hebben gewoond en waar ze lief en leed hebben gedeeld. Om de start van de sloop te markeren, was een bescheiden bijeenkomst georganiseerd. De projectleider van NCG hield daar een korte toespraak waarin hij stilstond bij de afgelopen periode. Een periode die niet gemakkelijk was en waarin zowel eigenaren als NCG moesten pionieren en moeilijke keuzes moesten maken. 

De komende maanden gaat de aannemer verder met de sloopwerkzaamheden. Daarna wordt gestart met de bouw van de nieuwe aardbevingsbestendige woningen. De verwachting is dat de nieuwe woningen eind 2021 worden opgeleverd.


In de laatste week van de zomervakantie werd het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand aardbevingsbestendig opgeleverd. Directeur Ineke de Roo sprak haar waardering uit voor de constructieve en plezierige samenwerking met de gemeente, de aannemer (en onderaannemers) en NCG: 'Een versterkingsklus waarover al jaren is gesproken, is in een relatief korte periode in de zomervakantie 2020 gerealiseerd. Daardoor kunnen personeel en leerlingen van het Aletta bij de start van dit schooljaar gebruik maken van een veilig c.q. aardbevingsbestendig gebouw en dat is een hele fijne gedachte', aldus De Roo. De versterkingsoperatie van het Aletta Jacobs College is onderdeel van het scholenprogramma.


Na een langdurig voortraject werd ook gestart met de versterking van het monumentale dorpshuis in Wirdum.