Binnen het versterkingsproces is speciaal aandacht voor een aantal bijzondere categorieën (sectorale programma’s), zoals zorg, scholen, dorpshuizen, agro en Heft in Eigen Hand/Eigen Initiatief. De panden binnen deze categorieën zijn verspreid over alle gemeenten binnen het aardbevingsgebied. Omdat de panden binnen elke categorie specifieke aandacht vragen, zijn ze binnen het versterkingsproces geclusterd.
Is er voor een adres een bepaald resultaat bereikt, dan schuift het adres door naar een volgende fase binnen het versterkingstraject. De onderstaande figuren laten voor de werkvoorraad van elke categorie zien hoe de adressen verdeeld zijn over de fasen binnen het versterkingstraject. Een uitgebreide toelichting op de versterkingsfasen vindt u onderaan deze pagina.
Zorg
Zorggebouwen krijgen speciale aandacht binnen de versterkingsoperatie. Dit is noodzakelijk, omdat in deze gebouwen veel kwetsbare mensen verblijven en er veel mensen samenkomen. Daarnaast zijn de voorzieningen in zorggebouwen belangrijk voor de samenleving. NCG werkt samen met zorgaanbieders, woningcorporaties, gemeenten, de provincie Groningen, het zorgkantoor, zorgverzekeraar Menzis en het Rijk aan het realiseren van toekomst- en aardbevingsbestendige (nieuwe) zorggebouwen.
Scholen
Het scholenprogramma is gestart in 2015 en ziet toe op de versterking van 167 scholen. Er worden zowel nieuwe schoolgebouwen, waaronder kindcentra, gebouwd als bestaande schoolgebouwen versterkt. Binnen het scholenprogramma wordt samengewerkt tussen gemeenten, schoolbesturen en NCG. Het streven is dit programma in 2021 af te ronden.
Dorpshuizen
In een dorpshuis zijn grotere groepen mensen tegelijkertijd aanwezig. Daarom vormen ook de dorpshuizen een speciale categorie binnen het versterkingstraject. De werkvoorraad bestaat uit 38 panden. Tijdens het versterkingstraject wordt nauw samengewerkt met gemeenten, het bestuur van het dorpshuis en NCG.
Agro
In het sectorale programma Agro zijn bedrijfspanden binnen de agrarische sector opgenomen. Vanwege de specifieke functie van deze panden is dit een aparte sector binnen de versterkingsoperatie. Woonboerderijen die geen dienst doen als agrarisch bedrijf vallen niet in deze categorie. Deze worden aangemerkt als woning. Ook zijn er 51 adressen waarbij het wel gaat om agrarische bedrijven, maar die zijn opgenomen in andere programma’s, zoals VBS (Versterking Bijzondere Situaties) en HEFT/EI.
Heft in Eigen Hand & Eigen Initiatief
276 adressen nemen deel aan het project Heft in Eigen Hand/Eigen Initiatief.
In dit project zijn de eigenaren particulier opdrachtgever. NCG ondersteunt bij het traject door waar nodig deelnemende bewoners bij te staan, inhoudelijk te adviseren en in de uitvoering te begeleiden. Daarbij is het uitgangspunt vooral te kijken naar wat mogelijk is binnen de afgesproken kaders en budgetten.
Uitgebreide toelichting op de versterkingsfasen
Voor fase 1 t/m 5 geldt dat niet alle adressen tegelijkertijd worden opgepakt. De gemeente bepaalt welke adressen prioriteit krijgen binnen de desbetreffende fase. Daarnaast is het ook afhankelijk van de capaciteit bij de ingenieursbureaus (opname en beoordeling), aannemers (planvorming en uitvoering) en NCG (projectbegeleiding) hoeveel adressen tegelijkertijd opgepakt kunnen worden.
In deze fase zijn adressen nog niet toegevoegd aan het Lokaal Plan van Aanpak (LPA) van de gemeente. Voor deze adressen is het versterkingstraject nog niet gestart. In overleg met NCG maakt elke gemeente in het aardbevingsgebied jaarlijks een gemeentelijk programma (Lokaal Plan van Aanpak). Daarin staat met hoeveel en met welke adressen dat jaar wordt begonnen met het versterkingsproces.
Resultaat: In Lokaal Plan van Aanpak opgenomen
De gemeente heeft aangegeven voor welke adressen het versterkingsproces van start gaat. Deze adressen gaan door naar fase 2.
In deze fase zijn de adressen opgenomen in het LPA. De opname kan gepland en uitgevoerd worden. Bij een opname inspecteert een ingenieursbureau het pand. Er worden zoveel mogelijk bouwtechnische gegevens verzameld. Een opname kan een zeer uitgebreid onderzoek zijn als het om een uniek pand gaat. Gaat het om een pand dat vergelijkbaar is met een pand waar al een opname is gedaan, dan kan het sneller.
Resultaat: Opname uitgevoerd
De opname is afgerond. De gegevens gaan ter beoordeling naar een ingenieursbureau. Het adres gaat door naar fase 3.
In deze fase is de opname uitgevoerd. Een ingenieursbureau kan de opnamegegevens nu bestuderen en een beoordeling opstellen. in de beoordeling wordt vastgelegd of een pand veilig genoeg is bij een aardbeving of niet. Voldoet een pand niet aan de norm, dan staat in de beoordeling ook welke versterkingsmaatregelen nodig zijn om het pand aan de norm te laten voldoen. Voor vergelijkbare adressen, zoals in een flat, kan één beoordeling worden opgesteld. NCG checkt en accepteert de beoordeling en stelt een Normbesluit op. Het Normbesluit (wel/niet op norm) en het eventuele versterkingsadvies deelt en bespreekt NCG met de eigenaar. Daarna wordt het vastgesteld.
Resultaat: Beoordeling vastgesteld
De beoordeling van het ingenieursbureau is gecheckt en geaccepteerd door NCG.
Resultaat: Normbesluit genomen
Het Normbesluit (eventueel inclusief versterkingsadvies) is opgesteld door NCG en gedeeld en besproken met de eigenaar. Daarna wordt dit vastgelegd. Het adres gaat door naar fase 4 of naar fase 6.
Vervolg
Na fase 3 zijn de volgende scenario’s het meest voorkomend:
Het pand voldoet aan de veiligheidsnorm en hoeft niet versterkt te worden. Het versterkingstraject is afgerond en gaat naar fase 6.
Het pand voldoet niet aan de veiligheidsnorm en moet versterkt worden. Het traject wordt vervolgd met fase 4: Planvorming.
Het pand voldoet niet aan de veiligheidsnorm en er wordt gekozen voor sloop/nieuwbouw. Het traject wordt vervolgd met fase 4: Planvorming.
Bij de adressen in deze fase is het versterkingsadvies vastgesteld. Het versterkingsadvies kan nu verwerkt worden in een uitvoeringsplan en een Versterkingsbesluit (op welke wijze wordt er versterkt).
Bij de planvorming kan het gaan om één pand, maar ook om een straat of een hele wijk. In deze fase stemmen wij de noodzakelijke versterkingsmaatregelen en de ontwikkelingen binnen een gemeente en de wensen van bewoners/eigenaren en gemeente op elkaar af. Tijdens de planvorming komt onder meer het volgende aan de orde:
Wie heeft de regie over de uitvoering van de versterkingsmaatregelen: NCG, de eigenaar, het bedrijfsbureau van de B6 (bouwimpuls) of een aannemer?
Welke wensen hebben bewoners/eigenaren en de gemeente? Het gaat dan niet alleen om de versterkingsmaatregelen. Extra wensen van bewoners/eigenaren kunnen worden meegenomen, zoals een al geplande uitbouw die de eigenaar zelf financiert. Ook gemeentelijke wensen worden meegenomen, bijvoorbeeld het vernieuwen van de riolering.
De uitwerking van alle wensen in een bestek (het bouwplan). Dit is het definitief ontwerp. Dit wordt besproken met de eigenaar.
Het regelen van onder meer het volgende: selecteren van het uitvoerende bouwbedrijf, eventueel (nieuwe) afspraken maken met hypotheekverstrekkers, aanvragen van benodigde vergunningen, eventueel het pand natuurvrij maken en tijdelijke huisvesting als dat nodig is.
Het opstellen van het uitvoeringsplan. In dit plan is alles geregeld om te kunnen starten met de bouwwerkzaamheden. Ook de planning staat in dit plan. Het uitvoeringsplan wordt besproken met de eigenaar.
Het opstellen van het Versterkingsbesluit. Hierin wordt vastgelegd hoe de versterking vorm krijgt.
Resultaat: Versterkingsbesluit genomen
Het uitvoeringsplan en het Versterkingsbesluit zijn gedeeld en besproken met de eigenaar. Daarna wordt dit vastgelegd. Het adres gaat door naar fase 5.
In deze fase is de eigenaar akkoord met het uitvoeringsplan. De aannemer kan nu beginnen met de voorbereiding van de bouwwerkzaamheden, zoals materialen bestellen, capaciteit plannen en het terrein voorbereiden voor de bouwwerkzaamheden. Daarna gaat het uitvoeren van de versterkingsmaatregelen van start.
Resultaat: Bouw gestart
De bouw is officieel gestart.
Resultaat: Bouw gereed
De bouwwerkzaamheden zijn gereed en het pand is versterkt opgeleverd.
In deze fase wordt het versterkingstraject voor een adres administratief afgerond.
Resultaat: Afgerond
Een adres is versterkt opgeleverd of het versterkingstraject is vanwege een andere reden afgerond*. Het adres voldoet aan de veiligheidsnorm.
* Bijvoorbeeld: uit de beoordeling blijkt dat het adres op norm is en niet versterkt hoeft te worden of er worden meer huizen gesloopt dan nieuw teruggebouwd.