Bestuurlijke afspraken versterking Groningen

Op 6 november 2020 hebben het Rijk, de provincie Groningen en de gemeentes Eemsdelta, Het Hogeland, Groningen, Midden-Groningen en Oldambt extra afspraken gemaakt. Deze afspraken gaan over de versterking van woningen in het aardbevingsgebied. En over perspectief voor de inwoners. Hieronder vindt u meer informatie. U kunt ook meteen naar de meest gestelde Vragen en Antwoorden.

Om welke adressen gaat het?

De bestuurlijke afspraken gelden voor:

  1. Ruim 27.000 adressen die in het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) zitten. Deze adressen zijn afkomstig uit eerdere gemeentelijke versterkingsplannen. Dit totaal van ruim 27.000 adressen noemen we de ‘versterkingsopgave.’
  2. De overige adressen in het aardbevingsgebied. Uitgangspunt is het gebied van de waardedalingsregeling, aangevuld met drie postcodes in de gemeente Oldambt: de postcodes die beginnen met 9679, 9681 en 9682.

De nieuwe afspraken gaan niet over het herstel van schade. Alle aardbevingsschade wordt vergoed, dat is en blijft het uitgangspunt. Ook al gemaakte afspraken over de versterking van woningen blijven gelden.

Bestuurlijke afspraken voor adressen binnen de versterkingsopgave

Wat de bestuurlijke afspraken voor u als eigenaar van een woning (gebouw) in de versterkingsopgave betekenen is afhankelijk van uw situatie. Er zijn drie mogelijkheden. 

Drie mogelijkheden

Bestuurlijke afspraken voor adressen buiten de versterkingsopgave

Voor eigenaren van gebouwen in het aardbevingsgebied die niet in de ‘versterkingsopgave’ zitten geldt het volgende:

  • Het gaat om hetzelfde gebied als dat van de waardedalingsregeling, aangevuld met drie postcodes in de gemeente Oldambt: de postcodes die beginnen met 9679, 9681 en 9682.
  • Voor particuliere eigenaren binnen dit gebied is er een subsidie voor woningverbetering van 10.000 euro per adres. De subsidieregeling van 10.000 euro is onderdeel van de bestuurlijke afspraken die de gemeenten en de rijksoverheid op 6 november 2020 hebben gemaakt. NCG heeft geen rol in deze subsidieregeling. Uw vragen over deze regeling kunt u daarom het beste stellen aan SNN. Meer informatie is te vinden op de website van Samenwerkingsverband Noord-Nederland.
  • Ook woningcorporaties krijgen geld om hun woningen in dit gebied op te knappen.

U hebt een huurwoning

Huurders van woningcorporaties ontvangen een vrij besteedbaar bedrag van 750 euro. Dit geldt voor alle huurders in hetzelfde gebied als dat van de waardedalingsregeling. Aangevuld met drie postcodes in de gemeente Oldambt: dit zijn de postcodes die beginnen met 9679, 9681 en 9682. Dit bedrag is aan huurders uitgekeerd door de woningcorporatie. Huurders zijn daar over geïnformeerd door de woningcorporatie.

Subsidies en vergoedingen

Wilt u weten of u in aanmerking komt voor een vergoeding uit de afspraken van 6 november 2020 tussen de Rijksoverheid, aardbevingsgemeenten en provincie Groningen? Bekijk dan onderstaand schema. Door op het vergrootglas in de afbeelding te klikken, kunt u het schema vergroten. U kunt het schema ook downloaden. Een compleet overzicht van de mogelijkheden en voorwaarden van de verschillende subsidies vindt u op de website van Samenwerkingsverband Noord-Nederland. Daar kunt u de subsidies ook aanvragen. 

Vragen en antwoorden

Meer informatie vindt u in het overzicht met vragen en antwoorden

Laatste update: 28-10-2022