Bestuurlijke afspraken versterking Groningen

Op 6 november 2020 hebben het Rijk, de provincie Groningen en de gemeentes Appingedam, Delfzijl, Het Hogeland, Groningen, Loppersum, Midden-Groningen en Oldambt extra afspraken gemaakt. Deze afspraken gaan over de versterking van woningen in het aardbevingsbied. En over perspectief voor de inwoners.

Om welke adressen gaat het?

De bestuurlijke afspraken gelden voor:

  1. Ruim 26.000 adressen die in het versterkingsprogramma van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) zitten. Deze adressen zijn afkomstig uit eerdere gemeentelijke versterkingsplannen. Dit totaal van ruim 26.000 adressen noemen we de ‘versterkingsopgave.’
  2. De overige adressen in het aardbevingsgebied. De precieze begrenzing van dit gebied moet nog worden bepaald. Uitgangspunt is het gebied van de waardedalingsregeling, aangevuld met drie postcodes in de gemeente Oldambt: de postcodes die beginnen met 9679, 9681 en 9682.

De nieuwe afspraken gaan niet over het herstel van schade. Alle aardbevingsschade wordt vergoed, dat is en blijft het uitgangspunt. Ook al gemaakte afspraken over de versterking van woningen blijven gelden. 

Bestuurlijke afspraken voor adressen binnen de versterkingsopgave

Wat de bestuurlijke afspraken voor u als eigenaar van een woning (gebouw) in de versterkingsopgave betekenen is afhankelijk van uw situatie. Er zijn drie mogelijkheden. 

Drie mogelijkheden

Bestuurlijke afspraken voor adressen in het aardbevingsgebied, maar buiten de versterkingsopgave

Voor eigenaren van gebouwen in het aardbevingsgebied die niet in de ‘versterkingsopgave’ zitten geldt het volgende:

  • Het gaat om hetzelfde gebied als dat van de waardedalingsregeling, aangevuld met drie postcodes in de gemeente Oldambt: de postcodes die beginnen met 9679, 9681 en 9682.
  • Voor particuliere eigenaren binnen dit gebied komt er een subsidie voor woningverbetering van 10.000 euro per adres.
  • Ook woningcorporaties krijgen geld om hun woningen in dit gebied op te knappen.

De subsidieregelingen worden nog uitgewerkt. In de loop van 2021 volgt nadere informatie hierover en kunt u een subsidie aanvragen.

U hebt een huurwoning

Huurders van woningcorporaties ontvangen een vrij besteedbaar bedrag van 750 euro. Dit geldt voor alle huurders in hetzelfde gebied als dat van de waardedalingsregeling. Aangevuld met drie postcodes in de gemeente Oldambt: dit zijn de postcodes die beginnen met 9679, 9681 en 9682.

Vragen en antwoorden

Meer informatie vindt u in het overzicht met vragen en antwoorden.