Voorbeelden augustus 2021

Projecten hebben vaak een lange doorlooptijd. Daardoor is de voortgang niet maandelijks terug te zien in de resultaten. Dit neemt niet weg dat er wel vorderingen zijn. Enkele voorbeelden beschrijven we hieronder.

Versterking op maat

In de gemeente Eemsdelta werd een woning opgeleverd waarbij vanwege de gezondheid van de bewoners veel maatwerk geleverd moest worden. Zo werd de versterking gecombineerd met een uitbouw voor een slaapkamer op de begane grond (koppelkans). Tijdens de versterking zijn de muren en verdiepingsvloeren verstevigd. De gevel en het dak werden versterkt en het dak geïsoleerd. Het traject liep om verschillende redenen wat vertraging op, maar de bewoners zijn heel blij met het resultaat en 'zouden het zo weer doen'.

Nieuw gebouwde scholen afgerond

Binnen het scholenprogramma werd een aantal nieuwe scholen gerealiseerd. Zo zorgde de gemeente Midden-Groningen voor het nieuwe kindcentrum Zuiderkroon en voor een nieuw gebouw voor basisschool De Lichtbron. Beide in Hoogezand. Kindcentrum Zuiderkroon geeft onderdak aan de leerlingen van OBS Het Ruimteschip, OBS Nico Bulderschool, SBO De Sterren en Kinderopvang Kaka. In de gemeente Eemsdelta kregen de leerlingen van het Baken een nieuw gebouw.

Woning project Eigenaar Kiest Bouwer duurzaam versterkt

In Appingedam werd één van de eerste woningen binnen het project Eigenaar Kiest Bouwer versterkt opgeleverd. Tijdens de werkzaamheden werden onder meer voorzetwanden in de gevel en versterkte woningscheidende wanden aangebracht en werden de vloer en het dak versterkt.

De eigenaar heeft de versterking aangegrepen om met een eigen bijdrage zijn huis te verduurzamen (koppelkans). Dit deed hij onder meer door triple glas aan te brengen en de gevel, de vloer en het dak te isoleren. Doordat dit één van de eerste eigenaren was die zich aanmeldde voor Eigenaar Kiest Bouwer, heeft het traject langer geduurd dan verwacht. Doordat het proces, de aanpak voor Eigenaar Kiest Bouwer al doende nog ingericht moest worden, heeft dit voor hem tot vertraging geleid. Uiteindelijk heeft het versterkingstraject ongeveer een jaar in beslag genomen. Het verloop van het proces had de eigenaar graag anders gezien. Over het resultaat van het traject, een versterkte en duurzame woning, is hij erg tevreden.

Nieuwbouwwoning past perfect in historisch straatbeeld

In de gemeente Het Hogeland werd na een lange voorbereidingsperiode een woning opgeleverd binnen het project Eigen Initiatief. De door de eigenaren vooraf zorgvuldig geselecteerde architect maakte een prachtig ontwerp, waardoor de woning perfect in het historisch straatbeeld past. Middels een eigen financiële bijdrage konden de eigenaren naast de versterking ook hun extra woonwensen realiseren.
Voordat er uiteindelijk gebouwd kon worden ging er een aantal jaren voorbij waarin emotioneel veel gevraagd is van de eigenaren. Maar over het eindresultaat zijn ze erg enthousiast.  Op wat kleine opleverpunten en het inrichten van de tuin na, is het nieuwe huis nu klaar. De eigenaren zijn blij met hun nieuwe aardbevingsbestendige woning, waarin ze zich weer volledig kunnen richten op hun toekomst.

Mooi, duurzaam en onderhoudsvrij

Eveneens in de gemeente Het Hogeland werd een moderne woning versterkt die, ondanks het jonge bouwjaar, op heel veel punten niet voldeed aan de norm. De woning moest geheel gestript worden; alleen het casco bleef staan. Tijdens het traject waren er enkele tegenvallers waardoor de versterking langer duurde dan gepland. Toch zegt de projectleider: ‘Dit was één van mijn mooiste projecten, omdat het bouwteam (eigenaar, aannemer en projectleider) eerlijk, open en transparant was. Tegenvallers werden in goed overleg met elkaar besproken en samen werd er gezocht naar de beste oplossingen. Daar krijg je energie van.” Ook bij dit project wist de eigenaar met een eigen financiële bijdrage de koppelkansen goed te benutten. Uiteindelijk heeft dit geresulteerd in een mooie, duurzame en onderhoudsvrije woning.

Op veel punten licht versterkt

Deze zomer werd de laatste hand gelegd aan de versterking van een pand in Middelstum. De binnenzijde van de wanden van deze woning kregen nieuwe beplating. Daardoor ontstond er een betere verdeling van de krachten die op een huis werken in geval van een aardbeving. Daarnaast werden er veel punten licht versterkt. Omdat het een woning uit 1992 betreft was intensieve versterking niet nodig. Met behulp van subsidie wist de eigenaar ook de koppelkansen te benutten, zodat het huis uiteindelijk gasloos werd opgeleverd.