Jeroen - jurist

Jeroen werkt als senior jurist bij Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Een senior jurist bij NCG neemt complexe besluiten zoals het versterkingsbesluit. Hierin staan de versterkingsmaatregelen die nodig zijn om een gebouw aan de veiligheidsnorm te laten voldoen. 

Een schakel in het versterkingstraject

‘Voor de gebouweigenaar is het versterkingsbesluit een belangrijke stap in het versterkingstraject. In het versterkingsbesluit komt alles bij elkaar: de resultaten van de gesprekken met de eigenaren, de ontwerpen van bouwkundigen en het financiële plaatje. Dit besluit is dan ook een belangrijk moment in het versterkingstraject’, legt Jeroen uit. Samen met een collega is Jeroen verantwoordelijk voor de resumptie van besluiten die door collega’s zijn genomen. Dit houdt in dat zij het vier-ogen-principe hanteren bij het nemen van besluiten en besluiten van collega’s controleren. 
 

Als jurist bij NCG ben je ook een spin in het web. ‘Wij hebben veel contact met collega’s van de verschillende afdelingen, maar ook met bewonersbegeleiders. Zij moeten de besluiten die wij hebben genomen uitleggen aan bewoners. Het is leuk om als team breed in de organisatie aanwezig te zijn. Daardoor leer je NCG snel kennen’, vertelt Jeroen. 

Gemiddelde werkdag van een senior jurist

Jeroen lacht en zegt: ‘Die heb ik nog niet meegemaakt! Het is iedere dag weer anders.’ Verder vertelt hij dat alle collega’s in zijn team zijn begonnen in de  coronatijd. ‘Dat betekent dat we elkaar als team bijna nog nooit in z’n geheel in het echt hebben gezien. Het samenwerken ervaar ik als prettig en gaat steeds beter. Iedere dag hebben met het team een dagstart en één keer in de twee weken hebben we inhoudelijk overleg binnen het team. We bespreken dan enkele casussen wat uitgebreider. Ook bespreken we of er nog veranderingen in wet- en regelgeving zijn waar we rekening mee moeten houden. De laatste tijd probeer ik meer grip te houden op mijn agenda door standaardblokken in te plannen voor het bijhouden van leeswerk, het checken van besluiten van collega’s en het schrijven van werkinstructies.’ 

‘De organisatie is continu in beweging. Als jurist word je daardoor uit je comfortzone gehaald.’

Een continu veranderende omgeving

Als jurist bij NCG heb je te maken met een continu veranderende omgeving. Jeroen houdt zich daarom ook bezig met het inrichten en stroomlijnen van werkprocessen binnen de organisatie. ‘Voor juristen is de NCG een boeiende werkomgeving. De organisatie is continu in beweging. Dit kan een uitdaging zijn en als jurist word je daardoor uit je comfortzone gehaald. De Tijdelijke Wet Groningen en de Bestuurlijke afspraken versterking Groningen hebben impact op ons team en op ons werk. Ons doel is om kwalitatief goede besluiten af te leveren en om onze doelstellingen te halen. Ik houd me daarom ook bezig met het ontwikkelen van werkprocessen. Hoe kunnen we een proces zo efficiënt en werkbaar mogelijk inrichten?’ legt Jeroen uit. 
 

Geïnteresseerd in de functie van jurist?

Wilt u ook aan de slag als jurist bij Nationaal Coördinator Groningen? Of bent u op zoek naar een andere functie bij NCG? Kijk dan op werkenvoornederland.nl voor de actuele vacatures bij NCG.