Jaarplan 2024 NCG gepubliceerd

Het NCG Jaarplan 2024 is gepubliceerd op de website. In 2024 zet NCG in op nog meer betrokkenheid bij bewoners en een sterkere samenwerking met de overheden en maatschappelijke organisaties.

Nationaal Coördinator Groningen Regina Bouius over de plannen voor 2024: ‘We gaan verder op de ingeslagen weg naar gebiedsgericht werken en naast de bewoner staan. We blijven onderzoeken hoe we de inwoners van Groningen het beste kunnen dienen. We werken aan het herstel van vertrouwen. Aan toekomstperspectief voor Groningen. Dat waar we goed in zijn, blijven we doen. Dat wat we kunnen leren, pakken we actief op. Ons doel is dat Groningers merken dat we naast ze staan en het vertrouwen en de tevredenheid toeneemt.’

Een veilig thuis

NCG legt in het jaarplan 2024 de focus op het veilig thuis laten voelen van bewoners in het aardbevingsgebied. Sinds de oprichting van NCG in 2015 is de inschatting van het aantal te versterken woningen gestegen van 3.000 naar circa 17.500 panden. Inmiddels zijn 4.450 versterkt of nieuw gebouwd. Om te weten hoeveel woningen precies versterkt moeten worden, zijn we in 2024 intensief bezig met het afronden van opnames en beoordelingen. NCG wil hiermee bewoners duidelijkheid geven. Ook zet NCG stappen in het opstellen en communiceren van voorspelbare en haalbare planningen.

Gebiedsgericht werken

NCG werkt al gebiedsgericht. In 2024 wil NCG dit verder samenbrengen: van regio, naar gebied, naar dorp, naar wijk, naar straat en adres. De gebiedsgerichte werkwijze vormt de basis om vanuit de versterkingsopgave samen met gemeenten en bewoners vanuit een brede blik te werken aan verbeteringen in dorpen en wijken. In de plannen verwerken we de wijkvisies vanuit de gemeenten. Het inrichten van deze gebiedsgerichte werkwijze doen we op basis van onze praktijkervaring en de behoeften vanuit de gemeente en bewoners.

Leefbaarheid en gebiedsontwikkeling

Om het beeld van veilig en duurzaam wonen compleet te maken, nemen we naast de versterkingsopgave ook leefbaarheid en sociale verbinding mee. Door met andere partijen samen te werken aan een volledig herstelprogramma wil NCG zorgen voor een versterkt en weerbaar Groningen. NCG bouwt dit uit in 2024 vanuit de versterkingsoperatie. De regiobouwmeester van NCG gaat het versterken van dorpen, wijken en huizen in Groningen vanuit veiligheid en het behoud van de Groninger cultuur en historie samenbrengen. Dit doet hij samen met onze projectteams, bewoners, architecten, aannemers, de gemeenten en de provincie.

Meer weten?

Bekijk onze plannen in het jaarplan NCG 2024. Heeft u vragen of feedback voor ons? Neem dan gerust contact met ons op.