NCG publiceert Stand van de Uitvoering en Jaarverslag 2022

Vandaag brengt NCG voor het eerst een Stand van de Uitvoering uit. Hiermee informeert NCG de Eerste en Tweede Kamer over wat er speelt in de uitvoering. Ook publiceert NCG vandaag haar Jaarverslag 2022.

Met deze eerste Stand van de Uitvoering wil NCG duidelijk maken wat er nodig is om ten dienste te staan van de inwoners van Groningen. En inzichtelijk maken met welke ontwikkelingen en uitdagingen de organisatie te maken heeft. Maar ook wat NCG nodig heeft om te zorgen voor veilige huizen in Groningen en daarbij dienend te zijn aan de bewoners van die huizen. Naast de Stand van de Uitvoering presenteert NCG vandaag ook haar Jaarverslag 2022.

‘De belangen van Groningers zijn lange tijd genegeerd. Dat heeft het rapport van de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen laten zien. Ook bij de versterking van Groningse huizen is dit gebeurd. Daarom kijken we in de Stand van de Uitvoering kritisch naar onszelf. Naar wat beter kan én moet. Zodat Groningers niet langer in de knel komen door de versterking, maar geholpen worden. Daarbij willen we niet langer tegenover de bewoners staan, maar naast de bewoners. Met als doel recht doen aan de persoonlijke situatie van iedere bewoner. En uiteindelijk zorgen voor een veilig thuis voor Groningers’, aldus de Nationaal Coördinator Groningen Regina Bouius.

Vergroot afbeelding Regina Bouius-Riemersma
Regina Bouius-Riemersma

NCG staat open voor suggesties

NCG heeft de afgelopen tijd geluisterd naar bewoners, politiek en bestuur. Dat is terug te lezen in de Stand van de Uitvoering. Het luisteren stopt niet met dit rapport, maar gaat altijd door. NCG staat ook open voor suggesties. NCG zet, samen met iedereen die wil, haar schouders onder een betere versterkingsoperatie. Daarom staat in de Stand van de Uitvoering ook wat NCG van anderen nodig heeft om goed invulling te kunnen geven aan haar rol. Soms gaat dat om meer flexibiliteit in wet en regelgeving of het regelen van vergunningen en nutsvoorzieningen of wijkvisies. Soms is het juist een roep om meer stabiliteit en duidelijkheid. De anderen zijn maatschappelijke organisaties en de landelijke en regionale overheden, zowel ambtelijk als politiek

Fysieke en emotionele veiligheid

De afgelopen jaren heeft de soms rigide regelgeving van NCG bijgedragen aan leed en spanning tussen buren in straten en wijken. De bureaucratie en de druk om snelheid te maken in de versterkingsopgave veroorzaakten stress bij bewoners. NCG werkt er hard aan om haar werkwijze te verbeteren, om mensen te ontzorgen en duidelijkheid te geven en betrouwbaar te zijn, zodat alle Groningers zich straks weer veilig kunnen voelen thuis, op werk en op school. Daarbij is de ambitie van NCG om een empathische en betrouwbare overheid te zijn. Maar ook om bewoners snel duidelijkheid te geven over wat er moet gebeuren met hun huis en een weg naar fysieke én emotionele veiligheid bieden.

Jaarverslag 2022

Naast de Stand van de Uitvoering publiceert NCG vandaag ook haar jaarverslag van 2022. In het jaarverslag staat beschreven wat er het afgelopen jaar allemaal is gebeurd rondom de versterking.

Het was een jaar van vele veranderingen voor NCG. NCG maakte de omslag naar gebiedsgericht werken en kreeg in september Regina Bouius als de nieuwe Nationaal Coördinator Groningen. Met haar komst is een verbeterplan in gang gezet om naast de bewoner te gaan staan. Verder zijn in 2022 de doelen voor de aantallen opnames, beoordelingen, versterkte woningen en veilig verklaarde woningen gehaald. Ook werd het meerjarenversterkingsplan verder doorontwikkeld. Daardoor krijgt NCG steeds meer grip op het verloop van de versterkingsopgave.