Loppersum twee versterkte MKB-panden rijker

Aan de Hogestraat te Loppersum leverden we deze zomer twee voormalige winkelpanden op. Beide panden hebben al enige tijd een woonfunctie. Omdat deze woningen in de Hogestraat omringd worden door winkels (MKB) en ze op dezelfde wijze gebouwd zijn als de andere gebouwen in de Hogestraat, is besloten deze woningen mee te nemen in het MKB-programma.

Om de woningen aardbevingsbestendig te maken, werden aan de binnenkant houtskeletbouwwanden en quakeshields aangebracht. Quakeshields zijn koolstofstrips die in de muren gefreesd worden om het metselwerk te versterken. De daken werden versterkt door er extra platen op te leggen. In de woningen werden alle vloeren en wanden aan elkaar gekoppeld. Ook brachten we verblijfsruimten voor vleermuizen, gierzwaluwen en mussen aan. Voor ver- en nieuwbouw zijn dit verplichte ecologische maatregelen op basis van de Wet natuurbescherming. 

Beide eigenaren maakten gebruik van koppelkansen. Dat zijn wensen die een eigenaar tegelijk met de versterking kan laten uitvoeren. Koppelkansen moet een eigenaar wel zelf betalen. In één van de woningen maakten we een vaste trap naar de zolder en in de slaapkamers werd extra kastruimte onder het schuine dak gemaakt. Door een kamer aan de keuken toe te voegen, was het ook mogelijk een grote woonkeuken te realiseren. Bij de andere woning brachten we extra isolatie aan en werden de kamers anders ingericht waardoor meer ruimte ontstond. Ook kwamen er zonnepanelen op het dak. Door deze veranderingen werd het gebouw minder winkel en meer woning.

Tijdens het ontwerpproces werden de eigenaren goed meegenomen door het ontwerpbureau, de aannemer en NCG. Door de plannen voor hun woning raakten ze langzamerhand enthousiast. Na goedkeuring van het ontwerp startte de uitvoering, die grotendeels goed verliep. De bouwwerkzaamheden duurden een klein jaar. Tijdens deze periode verbleven de bewoners in tijdelijke huisvesting in Loppersum en in Appingedam.
Bij de oplevering duurde het even voordat alle puntjes op de i waren gezet, maar uiteindelijk werden beide woningen naar tevredenheid opgeleverd.