Feestelijke start nieuwbouw Vrijheidslaan Appingedam

Op woensdag 15 november 2023 was een feestelijk startmoment voor de bouw van veertien nieuwe woningen aan de Vrijheidslaan in Appingedam. Met een schep zand gaven Annalies Usmany-Dallinga (wethouder gemeente Eemsdelta), Simon Jonkers (technisch directeur Plegt-Vos) en Jaap Groenhagen (regiodirecteur Eemsdelta NCG) het startsein. Dit deden zij samen met één van de bewoners.

De toekomstige bewoners namen een kijkje op de bouwplaats. Ze kregen een warm welkom met een heerlijk bakje koffie, thee en wat lekkers. Er stond namelijk een mobiele koffiebar met professionele barista klaar. Al was de weg er naartoe wel een uitdaging door de hevige regen.

Over de Vrijheidslaan

De Vrijheidslaan (4 t/m 17) is beeldbepalend voor de entree van Appingedam als je vanuit Loppersum of vanuit de stad Groningen aan komt rijden. De zeven twee-onder-een-kapwoningen uit de jaren zestig staan op ruime kavels aan een rustige straat, parallel aan de N360.

In juli 2022 hebben bewoners samen aannemer Plegt-Vos gekozen. Daarna hebben zij een referentieproject van de aannemer bezocht. Het ontwerpproces liep voorspoedig. In september 2022 werd begonnen met het ontwerp, in december 2022 was het definitieve ontwerp van de cascowoning al klaar.

Vergroot afbeelding
Van links naar rechts: Annalies Usmany-Dallinga, Jaap Groenhagen, de bewoner en Simon Jonkers.

Planning: zomer 2024 oplevering

Voor de zomer van dit jaar zijn de bewoners naar hun tijdelijke woning verhuisd, na de zomer zijn de woningen gesloopt. De bouw verloopt volgens planning. De eerste contouren van de nieuwe woningen zijn al zichtbaar. Als alles volgens planning verloopt dan is de eerste woning in april 2024 klaar. Eind juni 2024 zijn alle woningen opgeleverd.