Appingedam | Feestelijke start nieuwbouw Hart van Opwierde

Op maandag 25 maart 2024 startte officieel de bouw van de eerste woningen van het versterkingsproject ‘Hart van Opwierde’ in Appingedam. Met het slaan van de eerste paal gaven bewoners Benny en Naomi, Annalies Usmany-Dallinga (wethouder gemeente Eemsdelta), Jaap Groenhagen (directeur versterking Eemsdelta NCG) en Biense Dijkstra (Bouwgroep Dijkstra Draisma) het startsein voor de bouw. Ook onthulden ze gezamenlijk een bouwhekdoek. Dit deden zij samen met Jeremiah en Jelisha, die het bouwhekdoek prachtig inkleurden.

De symbolische eerste paal werd geslagen bij de Graaf Edzardstraat, waar Jeremiah en Jelisha samen met hun ouders Benny en Naomi wonen. Vanwege de sloop en nieuwbouw van hun woning wonen ze nu tijdelijk ergens anders, maar na afronding van de nieuwbouw verhuizen ze weer naar hun oude adres. Tijdens het feestelijke moment genoot het gezin samen met andere bewoners van een hapje en een drankje. Alle aanwezige kinderen konden hun eigen verhuisdoos inkleuren.

Benny is blij dat de bouw gestart is. ‘Het voortraject was pittig, dus we zijn blij met deze stap. We kijken erg uit naar onze nieuwe woning. Het ontwerp is heel mooi. En nu de bouw gestart is worden we steeds enthousiaster’.  

Versterkingsproject ‘Hart van Opwierde’

In opdracht van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) worden in totaal 337 koop- en huurwoningen in het hart van de wijk Opwierde gesloopt en nieuw gebouwd. Het gaat om de woningen van het type 'drive-in' aan de Opwierderweg en de Graaf Edzardstraat en tussen de Burgemeester Klauckelaan en de Burgemeester Hooft van Iddekingesingel. Ook de rijwoningen in de Placiusstraat en Ippiusstraat zijn onderdeel van het versterkingsproject 'Hart van Opwierde'.

Gefaseerd bouwen

Om dit deel van de wijk Opwierde bereikbaar en leefbaar te houden is de sloop en bouw opgedeeld in drie clusters. Elk cluster bestaat uit circa 100 woningen en heeft een eigen planning. De nieuwe woningen worden gefaseerd gebouwd.

Het eerste cluster betreft 103 drive-inwoningen waarvan de sloop op 8 februari 2024 is gestart. De bouw van de nieuwe woningen neemt de rest van het jaar in beslag. Als alles volgens planning verloopt is de eerste woning eind dit jaar klaar. De laatste woning van dit cluster levert Bouwgroep Dijkstra Draisma naar verwachting in april 2025 op.

De woningeigenaren uit het tweede cluster zijn nu met de aannemer in gesprek over het ontwerp van hun nieuwe woning. Eigenaren uit het derde cluster kiezen in het komende half jaar de aannemer die hun nieuwe woningen gaat bouwen. Het streven is het hele versterkingsproject in 2026 af te ronden.

Over de wijk Opwierde

In de wijk Opwierde in Appingedam worden ruim 1550 woningen vernieuwd, versterkt en verduurzaamd. Daarvan zijn inmiddels circa 600 woningen opgeleverd; voor 400 woningen is de bouw gestart. Opwierde is het grootste versterkingsproject in de gemeente Eemsdelta. Door de gemeente Eemsdelta wordt de versterkingsopgave gecombineerd met het aanpassen en toekomstbestendig maken van de wegen en het groen.