Bewonersstem blijft centraal bij keuze aannemer

Op 8 juli verscheen in het Dagblad van het Noorden een artikel over een brief van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de staatssecretaris Herstel Groningen aan de Tweede Kamer. In deze brief gaan zij in op de manier waarop Nationaal Coördinator Groningen (NCG) sommige grote versterkingsprojecten heeft aanbesteed. De aanleiding daarvoor is een onderzoek van de Auditdienst Rijk (ADR).

De ADR heeft vastgesteld dat Nationaal Coördinator Groningen (NCG) bij een aantal Europese aanbestedingen niet volgens de regelgeving heeft gehandeld. De uitkomsten van dat onderzoek leiden niet tot directe veranderingen voor de keuzevrijheid van bewoners, maar wel tot een nadere blik op hoe het proces in de toekomst beter kan.

Wat is een Europese aanbesteding?

Een Europese aanbesteding is een procedure waarbij een opdracht openbaar wordt uitgeschreven, zodat bedrijven uit heel Europa kunnen meedingen. Dit is verplicht bij grote overheidsopdrachten boven een bepaalde waarde. Het gaat hier om een beperkt aantal grote projecten binnen het versterkingsprogramma.

Wat betekent dit voor u als bewoner?

Bij sommige projecten mogen bewoners meebeslissen over welke aannemer het werk uitvoert. Die keuzevrijheid blijft bij projecten waar dat mogelijk is. NCG en het ministerie van BZK vinden het belangrijk dat bewoners vertrouwen hebben in het proces en zeggenschap houden. De manier waarop de keuze wordt georganiseerd, wordt mogelijk aangepast – maar altijd met behoud van de stem van bewoners.

Verandert er nu iets?

De lopende projecten gaan gewoon door zoals afgesproken. Ook voor projecten die niet onder deze aanbestedingsregels vallen – en dat is de meerderheid – verandert er niets. Voor nieuwe aanbestedingen onderzoekt NCG samen met BZK of aanpassingen nodig zijn.

Heeft u vragen of zorgen over uw eigen versterkingstraject?

Neem dan gerust contact met ons op. We denken graag met u mee.