‘Wij zijn passanten en moeten dit pand goed doorgeven’

Aan het woord

Een doalders plekje, zou een Groninger zeggen. Aan het Termunterzijldiep in Nieuwolda staat een prachtig oud pand, met een groot terras aan het water. Je hebt niet veel fantasie nodig om je voor te stellen hoe het er hier ’s zomers uitziet. De zon erbij, een vol terras en aan tafel zowel toeristen als dorpsbewoners. Helaas moeten de eigenaren van eetcafé de Brug, Petra Boender en Peter Wedda, nog even geduld hebben voor dit plaatje weer werkelijkheid is. Heel 2025 is het eetcafé gesloten vanwege versterking, schadeherstel en verduurzaming. Een deel van het pand wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

In oude staat herstellen

Het bedrijf van Peter en Petra bestaat uit een eetcafé, een cafetaria en ruimte voor logies. Boven is het woongedeelte. De zaak is nagenoeg leeg: de inboedel is opgeslagen in zes zeecontainers. Praten over hun zaak doen Petra en Peter graag. ‘We zijn vier jaar geleden echt gevallen voor dit pand. Het is een beeldbepalend pand uit 1842 met veel authentieke details, wel met achterstallig onderhoud. Wij willen het gebouw heel graag in oude stijl herstellen. Wij zijn passanten. Ook als wij hier niet meer wonen en werken, blijft het pand staan. Wij moeten het pand dus zo goed mogelijk doorgeven en daar zijn we nu hard mee bezig.’

Onzekere situatie

Peter: ‘We zitten al langere tijd in een onzekere situatie. Het pand is leeg, maar het plan voor ons pand is nog niet helemaal af. Er zijn wel tekeningen van hoe het moet worden, maar die zijn nog niet volledig. Het komt goed, zegt iedereen steeds en dat geloof ik ook wel, maar wij zijn geen stilzitters en dan is dit een lastige situatie. We waren benaderd om mee te doen aan een proef waarbij de afhandeling van aardbevingsschade en versterking gecombineerd werden. Daar waren we heel enthousiast over, maar het komt nog niet van de grond.’ 

Veel belangstelling, maar geen versnelling

‘Er is veel belangstelling voor onze situatie’, vertelt Petra. ‘Delegaties vanuit de gemeente, vanuit Den Haag, de provincie en de RUG zijn hier geweest, maar al deze aandacht heeft het proces voor ons helaas niet versneld. Een lichtpuntje is wel dat wij al een hele tijd elke drie weken met hetzelfde team om tafel zitten, van bewonersbegeleider en projectleider tot constructeur en aannemer. Dat is lang niet overal zo.’

Wonen in het bedrijfspand

De kern van de problemen waar Peter en Petra tegenaan lopen, schuilt volgens hen in het feit dat zij binnen de regelingen voor het MKB vallen, maar ook in hun bedrijfspand wonen.  Dit levert de situatie op dat het woongedeelte van het pand in aanmerking komt voor isolatie, maar het eetcafé niet. Dit terwijl isolatie juist daar, met hoge plafonds en grote ramen met enkelglas, zo welkom zou zijn. Petra: ‘Het zou fijn zijn als ons pand, bedrijfspand en woning ineen, ook gezien zou worden als één geheel. Er wordt nu echt een knip gemaakt, dat vind ik jammer.’ Ook het feit dat niet alle kosten als gevolg van het tijdelijk sluiten van de zaak vergoed worden, steekt Peter en Petra. ‘Natuurlijk krijgen wij een vergoeding voor de omzet die we missen, maar wat ons betreft mag er ook wel oog voor zijn dat we niet op dag één dat de zaak weer open is, alle gasten weer terug hebben. We moeten dat echt weer gaan opbouwen en dat kost tijd én geld.’

Huisgemaakte saté

Boven alles houden Peter en Petra de moed erin. Hun hart ligt hier, op hun plekje aan het Termunterzijldiep. De gemeente heeft mooie plannen met dit gebied, plannen die de omgeving aantrekkelijker maken voor toeristen. Allemaal positieve ontwikkelingen voor Nieuwolda en omgeving. Hoe zien Peter en Petra hun leven over vijf jaar? ‘Hopelijk hebben we  dan weer een lekker drukke zaak’, zegt Petra, ‘met meer ruimte voor logies.’ Met een grote glimlach: ‘Uiteraard staat onze huisgemaakte saté dan nog steeds op de kaart, want daar komen mensen speciaal voor.’

Maak het niet te ingewikkeld

‘We hebben nu de kans om alles goed neer te zetten’, zegt Peter. ‘Zo moet je het ook zien. En we hoeven er niet beter van te worden hè. Maak situaties als de onze niet te ingewikkeld, is eigenlijk mijn boodschap. Doordat het beleid steeds wijzigt, is het voor iedereen lastig. Voor ons als ondernemers, maar ook voor de organisaties die in het aardbevingsdossier werken.’

Nieuwe uitbaters dorpshuis ’t Trefpunt in Nieuwolda

Na het gesprek met Petra en Peter werd bekend dat zij de nieuwe uitbaters worden van dorpshuis ’t Trefpunt in Nieuwolda. Zij gaan deze werkzaamheden combineren met het runnen van eetcafé de Brug. Wij wensen Petra en Peter veel succes toe met deze nieuwe uitdaging!