’t Regthuys in Wirdum verkocht | Later dit jaar in gebruik door NCG

Vrijdag 1 maart vond de overdracht van ’t Regthuys in Wirdum aan de nieuwe eigenaar plaats. Het bekende restaurant is sinds 1 augustus 2023 gesloten; de eigenaren gingen met pensioen. Na een lange zoektocht is geen opvolger gevonden. Stichting Woonbedrijf Aardbevingsgebied Groningen heeft het pand uiteindelijk gekocht. 
 

Stichting Woonbedrijf Aardbevingsgebied Groningen

Het woonbedrijf is verantwoordelijk voor het opkopen en beheren van woningen in het aardbevingsgebied om langdurige leegstand in het gebied te voorkomen. Het woonbedrijf zorgt voor doorstroming op de woningmarkt door opgekochte woningen door te verkopen, te slopen of te gebruiken als tijdelijke huisvesting voor bewoners die door de versterking niet in hun eigen huis kunnen wonen. Omdat een opvolger voor ’t Regthuys niet werd gevonden en Nationaal Coördinator Groningen (NCG) op zoek was naar huisvesting in de regio, bood het woonbedrijf hier een oplossing. 
 

Tijdelijk werkplekken voor NCG

Vanwege de vele versterkingsprojecten in de gemeente Eemsdelta heeft NCG een tekort aan werkplekken. In ‘t Regthuys kan NCG medewerkers huisvesten die in de regio werken. Een andere mogelijkheid is om hier het dorpsteam te huisvesten dat de dorpsaanpak voor Wirdum gaat begeleiden. Die keuze moet nog gemaakt worden. NCG houdt bij het maken van die keuze rekening met de verkeersdrukte in het dorp die de werkplekken mogelijk met zich meebrengen. 
 

Aanpassing

Voordat NCG ’t Regthuys in gebruik neemt, moet er binnen nog het een en ander aangepast worden. Zo moeten er voldoende internetaansluitingen komen. De ingang wordt rolstoelvriendelijk en de ruimte wordt anders ingedeeld. De aanpassing van het pand duurt zes tot twaalf maanden.