‘De versterking heeft toch veel impact op ons gehad’

Aan het woord

Esther en Arnold zijn trotse eigenaren van de Marskramer en Hubo in Loppersum. In 1994 namen zij het familiebedrijf van Arnold zijn ouders over. Dertig jaar later werken ze met zes collega’s, runt Arnold de Hubo en Esther de Marskramer. Daarnaast zijn Esther en Arnold eigenaren van een derde gebouw in Loppersum. Dit verhuren zij aan een drogist. Uit onderzoek van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) bleek dat de winkels niet veilig waren bij aardbevingen en daarom versterkt moesten worden.

Ze vertellen over de werkzaamheden tijdens de versterking, hoe zij dit ervaren hebben en waar ze tegenaan liepen.

Versterking van het hele gebouw

De Marskramer en Hubo zijn met elkaar verbonden. Aan de ene kant van het gebouw is de ingang van de Hubo en aan de andere kant de ingang van de Marskramer. Het hele gebouw moest versterkt worden en de eigenaren kozen ervoor om dit tegelijk aan te laten pakken, zodat ze in één keer klaar waren.

Naar de tijdelijke locatie

De Marskramer werd helemaal gestript en de vloeren en plafonds moesten er allemaal uit. Omdat het een grote klus was, zocht NCG een tijdelijke locatie voor de Marskramer. Begin 2023 ging deze tijdelijke winkel verderop in de straat open. ‘De tijdelijke locatie van de Marskramer was een goede oplossing, maar het was minder gezellig dan ons vertrouwde gebouw. Daar werk ik (of één van de collega’s) in m’n eentje in de Marskramer. Juist daarom is het zo gezellig dat de collega’s van de Hubo in hetzelfde gebouw werken. We hebben een heel leuk team en drinken altijd even een kopje koffie samen. Dat heb ik op de tijdelijke locatie echt gemist’, vertelt Esther.

De tijdelijke Marskramer was maar een paar gebouwen verderop. Toch was de winkel minder goed bereikbaar door de werkzaamheden in de straat. Hierdoor merkten Esther en haar collega’s dat minder klanten naar de winkel kwamen. Esther: ‘Veel mensen vergeten dat de feestmaanden de beste maanden zijn voor de Marskramer, dus ik wilde voor 1 november terug zijn in ons eigen gebouw. Hier zat veel druk op, maar dat hebben we gelukkig gehaald.’

Impact van de versterking

De Hubo werd ook flink versterkt, maar de Hubo hoefde tijdens de werkzaamheden niet te verhuizen naar een andere plek. Arnold zegt hierover: ‘De spullen die we in de Hubo verkopen, zijn veel groter en daarom lastiger te verhuizen. Daarom kozen we ervoor om in het gebouw te blijven.’ Arnold en zijn collega’s ervaarden veel overlast van de werkzaamheden. De hoofdingang was niet bereikbaar. Hierrdoor moesten de bezoekers tijdelijk ergens anders naar binnen. De Hubo werd stap voor stap versterkt. Ondertussen bleef de winkel open. ‘Gelukkig hebben we een fantastisch team dat goed meedacht en altijd wilde bijspringen. Het heeft toch wel veel impact op iedereen gehad’, geeft Arnold aan.

Dat de versterking meer impact had dan gedacht, heeft niet alleen te maken met de werkzaamheden in hun winkels. Esther: ‘De versterking is in onze omgeving het gesprek van de dag. Iedereen heeft ermee te maken en het is heel ingrijpend.’ Voor de Hubo gaat Arnold bij mensen thuis op bezoek. Daar hoort hij veel verhalen over de versterking, zowel positief als negatief: ‘Dat raakt je en dat neem je mee naar huis.’

Tevreden over de versterking

Esther en Arnold zijn tevreden over de versterking van hun winkels. Ze bleven graag betrokken bij de werkzaamheden en vonden het fijn om mee te denken. Esther zegt: ‘We hadden er veel werk van, maar we wilden ook zelf veel doen, omdat wij het beste weten hoe onze winkels eruit zien.’ Arnold vult aan: ‘Niet elke keuze vonden we even mooi, maar je moet niet overal moeilijk over doen. We hebben er ook veel voor teruggekregen.’ Naast de versterking hebben Esther en Arnold goed nagedacht over de mogelijkheden om het gebouw duurzaam te maken. Zo zijn de wanden geïsoleerd, is het gebouw gasvrij en zijn er zonnepanelen geplaatst.

De versterking is uitgevoerd door Gebroeders Benus en daar zijn Esther en Arnold erg blij mee. Het contact met het bouwbedrijf was makkelijk en er werd met de eigenaren meegedacht. Esther geeft het verhuisbedrijf Jan de Jong ook een compliment: ‘Ik bemoei me overal graag mee, maar tijdens de verhuizing hoefde dat niet. Alles werd voor ons geregeld en de spullen waren in anderhalve dag verhuisd. De verhuizers hebben hard gewerkt.’

In dezelfde periode als de Hubo en Maskramer werd ook de drogisterij versterkt. Hier was een andere aannemer aan het werk waarbij de versterking minder soepel verliep.

Goed contact met NCG

Esther en Arnold hebben een goede band opgebouwd met de projectleider van NCG. Arnold: ‘We hebben regelmatig contact met elkaar. Hij is makkelijk in omgang en we weten wat we aan elkaar hebben.’ Beiden geven aan dat het een groot verschil maakt als een medewerker van NCG écht betrokken is en naast de bewoner staat.

Een punt van aandacht is het afhandelen van kosten gerelateerd aan de versterking die zijn voorgeschoten door de bewoners. ‘Soms schiet een bewoner iets voor wat NCG moet vergoeden. Ik vind dat dit te lang duurt. Wij hebben zelf ook een bedrag voorgeschoten. Voor ons is het geen probleem om hierop te wachten, maar ik weet dat niet iedereen deze luxe heeft. Het zou mooi zijn wanneer NCG dit voorschot sneller aan de bewoner terugbetaalt’, legt Arnold uit.

Op de vraag waar Esther en Arnold het meest naar uitkijken nu de versterking achter de rug is, antwoorden ze enthousiast: ‘Dat je je gewoon bezig kunt houden met je bedrijf en het ondernemer zijn.’