Regiobouwmeester | Versterken met oog voor het karakter van Groningen

De regiobouwmeester heeft binnen de versterkingsopgave oog voor de kwaliteit van de leefomgeving van Groningers. En voor het behoud van het karakter van Groningen. De wensen van bewoners voor hun omgeving en aandacht voor de cultuur en geschiedenis van Groningen zijn daarbij heel belangrijk. De opdracht voor Nationaal Coördinator Groningen (NCG) blijft wel: ervoor zorgen dat alle gebouwen in Groningen in 2028 veilig zijn bij aardbevingen.

Groningen doorgeven | Meer ruimtelijke kwaliteit in de versterkingsopgave

Enno Zuidema begon in september 2023 als regiobouwmeester bij NCG. De nieuwe functie vloeit voort uit de Kamerbrief ‘Nij Begun’ van april 2023: de reactie van het kabinet op het rapport ‘Groningers boven gas’ van de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen. Als regiobouwmeester heeft Enno een onafhankelijke positie en geeft hij – gevraagd en ongevraagd – advies over de versterkingsopgave die NCG uitvoert. In januari 2024 publiceerde Enno Zuidema zijn 100-dagenadvies.

Enno: ‘Mijn intentie is dat het advies zó doorwerkt in de versterkingsopgave dat het karakter van Groningen behouden blijft, nieuw erfgoed kan ontstaan, mensen zich gehoord en begrepen voelen, hun thuis kunnen behouden en zich geborgen weten in hun leefomgeving en gemeenschap.’

Een samenvatting van het advies vindt u hieronder. Onderaan deze pagina kunt u het hele advies downloaden. 

NCG neemt de adviezen in hoofdlijnen over

NCG neemt het 100-dagenadvies van de regiobouwmeester in hoofdlijnen over. In hoofdlijnen, omdat we ook kijken naar de praktische uitvoerbaarheid van de adviezen. Regina Bouius, Nationaal Coördinator Groningen: ‘Het advies van Enno draagt bij aan het behouden van het karakter van Groningen en aan het beter luisteren naar de wensen die Groningers hebben voor hun leefomgeving. Daar zijn we blij mee. Aansluitend bij onze reactie op dit advies hebben we besloten dat wanneer de situatie daarom vraagt eigenaren per direct gebruik kunnen maken van een architect. Ook kunnen de gemeenten en NCG per direct gebruik maken van de kennis van het atelier dat de regiobouwmeester heeft gevormd. Dit atelier bestaat uit architecten, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en cultuurhistorici.’

Het advies in de praktijk

Bij de uitvoering van de adviezen houdt NCG rekening met het volgende:

  • De gemeenten en de provincie beslissen over de ruimtelijke kwaliteit in de provincie Groningen. NCG heeft een adviserende rol in gebieden waar versterking aan de orde is.
  • Bestaande rechten van bewoners en eigenaren zijn altijd het uitgangspunt voor NCG.
  • Meer aandacht voor ruimtelijke kwaliteit mag de planning van de versterking niet vertragen.
  • Meer aandacht voor ruimtelijke kwaliteit voegt NCG toe aan de bestaande manier van werken.
  • Voor eigenaren blijft het mogelijk om op basis van het versterkingsbudget (plus als dat nodig is eigen geld) te kiezen voor sloop en nieuwbouw. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken tussen versterking of nieuwbouw kan de eigenaar een architect betrekken bij die keuze. Deze architect kan daarna ook betrokken blijven bij de uitvoering.

Wat merken woningeigenaren hier nu al van?

Voor woningeigenaren betekent het grotendeels overnemen van het advies dat:

  • u per direct een architect kan inzetten als het gaat om een intensief versterkingsproject. Daarbij kunt u een architect kiezen uit de architectenpool van NCG.
  • u met vragen over de architectenpool, architectuur, stedenbouw, landschap en architectuurhistorie terecht kan bij het atelier van de regiobouwmeester. Heeft u een vraag? Stuur dan een e-mail naar: regiobouwmeester@nationaalcoordinatorgroningen.nl.
     

Samenvatting 100-dagenadvies

De regiobouwmeester constateerde dat de wijzigingen die al ingezet waren in de versterkingsaanpak fundamenteel zijn: meer samenhangend en gebiedsgericht, tegelijk met een verduurzamingsslag en naast de bewoners staan. Het is zaak de komende tijd grote stappen te maken op het vlak van gebiedsgericht werken, meer aandacht voor de kwaliteit van de leefomgeving en het behoud van het karakter van Groningen. 

Het advies in 10 punten

  1. Sloop zo min mogelijk. Ga standaard uit van de bestaande bouw. Met de combi van versterking en verduurzaming.
  2. Stimuleer de ontwikkeling van een nieuwe architectuur. Sluit wel aan bij de bestaande ruimtelijke structuur van dorpen en steden.
  3. Werk gebiedsgericht en vul de versterking per deelgebied met de bewoners in.
  4. Stimuleer het schrijven van wijk- en dorpsvisies. Bewoners geven hiermee invulling aan de toekomst van hun wijk of dorp.
  5. Start het gesprek met de bewoners anders. Vlieg de toekomst samen breed aan.
  6. Laat bewoners een architect kiezen bij zware versterking en sloop-nieuwbouw. Doe dit zo vroeg mogelijk.
  7. Heroverweeg de ‘input-financiering’. Deze draagt niet bij aan ruimtelijke kwaliteit en het behoud van karakter.
  8. Versnel het vergunningsproces – het kan! Check vooraf alle kaders en eisen en maak deze tot uitgangspunt bij alle bouwplannen.
  9. Voer ontwerpend onderzoek uit voor kennisontwikkeling en -deling. En schaal de uitkomsten vervolgens op.
  10. Gebruik prijsvragen om creativiteit los te maken. Verbind daarbij verschillende disciplines.


Laatste update: 19-08-2024