Scholen

In de gemeenten Eemsdelta, Groningen, Het Hogeland en Midden-Groningen hebben schoolgebouwen last van de gevolgen van aardbevingen. NCG werkt samen met de gemeenten en schoolbesturen aan het versterken, toekomstbestendig maken en verduurzamen van deze scholen.

Scholenprogramma

Voor de versterking van scholen is een scholenprogramma ontwikkeld. Dit programma richt zich niet alleen op het versterken van het gebouw en het herstel van aardbevingsschade. Er wordt ook rekening gehouden met de gevolgen van krimp, de leerlingendaling, het onderwijsaanbod in de regio en de huidige eisen die gesteld worden aan schoolgebouwen.

Van de 101 bestaande schoolgebouwen in het scholenprogramma worden 24 schoolgebouwen bouwkundig versterkt. De overige gebouwen worden straks niet langer als school gebruikt, maar vervangen door 41 nieuwe scholen. Zo ontstaat een veilig, toekomstbestendig en duurzaam scholenbestand.

Planning

Het scholenprogramma is volop in uitvoering. Inmiddels is de helft van het aantal schoolgebouwen versterkt of vervangen door aardbevingsbestendige nieuwbouw. Zo zijn alle basisscholen in Bedum, Zuidwolde en de voormalige gemeente Loppersum klaar en zijn nieuwe kindcentra in o.a. Ten Boer, Farmsum, Slochteren, Spijk, Woldendorp en Wagenborgen gebouwd.  Daarnaast zijn ook het Noorderpoort Energy & Maritime in Delfzijl en het Aletta Jacobs College in Hoogezand-Sappemeer versterkt. De verwachting is dat het merendeel van de kinderen in de betrokken gemeenten in 2021 les krijgen in een aardbevingsbestendige en toekomstbestendige school.

Wilt u meer weten over de concrete plannen van scholen bij u in de buurt? Kijk dan voor actuele informatie op de website van gemeente EemsdeltaGroningen, Het Hogeland en Midden-Groningen of neem contact op met uw gemeente of het verantwoordelijke schoolbestuur.