Subsidieregeling rechtsbijstand mijnbouwschade Groningen

De Subsidieregeling rechtsbijstand mijnbouwschade Groningen biedt gratis hulp en advies bij juridische problemen (rechtsbijstand) en bemiddeling. De regeling ging in op 9 augustus 2023 en geldt voor de maanden vanaf 1 juli 2023. De Raad voor de Rechtsbijstand voert de regeling uit.

Subsidie voor rechtsbijstand

Bent u eigenaar van een gebouw en heeft u schade of is er versterking nodig door de gaswinning en -opslag? Dan kunt u juridische hulp krijgen bij het proces van schadeherstel of versterking.

Ook bemiddeling mogelijk

De regeling maakt ook bemiddeling tussen u en Nationaal Coördinator Groningen (NCG) mogelijk. Een persoon die veel van schade en versterking weet, gaat dan samen met u en NCG in gesprek. Deze tussenpersoon kiest geen partij, maar zoekt samen met u en NCG naar een oplossing. Zo kunnen we samen juridische procedures voorkomen, zoals rechtszaken. Samen met u en uw advocaat, als u die heeft, beoordelen wij of bemiddeling geschikt is in uw situatie.

Wanneer komt u in aanmerking?

U kunt rechtsbijstand of bemiddeling aanvragen als uw gebouw in de versterkingsopgave van NCG zit of als u schade heeft gemeld bij het Instituut Mijnbouw Groningen (IMG).

Niet tevreden over dienstverlening NCG?

NCG probeert u zo goed mogelijk te helpen. Toch kan het gebeuren dat u niet tevreden bent over wat wij voor u doen. Voordat u een advocaat of mediator inschakelt, kunt u een klacht aan ons doorgeven. Op de pagina Klachten leest u hoe dit werkt.

Aanmelden en meer informatie

Wat de regeling precies inhoudt en hoe u de subsidie aanvraagt, leest u op de website van de Raad voor de Rechtsbijstand. Op deze website is ook uitgebreide informatie te vinden over de regeling en de voorwaarden.

Laatste update: 10-11-2023