Versterkingsmaatregelen

Partijen die in opdracht van Nationaal Coördinator Groningen (NCG) woningen* versterken, werken met de Groninger Maatregelencatalogus. In deze online catalogus staan ruim honderdvijftig versterkingsmaatregelen. Ingenieurs, aannemers, constructeurs en bouwadviseurs hebben toegang tot de catalogus. Op deze pagina vindt u meer informatie over de Groninger Maatregelencatalogus en een overzicht van versterkingsmaatregelen. 

Groninger Maatregelencatalogus  

In de Groninger Maatregelencatalogus staan versterkingsmaatregelen die ingenieurs of uitvoerende partijen kunnen uitwerken om woningen in het Groninger aardbevingsgebied te versterken. Door het gebruik van deze catalogus zorgen we ervoor dat kennis over en praktijkervaring met het ontwerpen en uitvoeren van versterkingsmaatregelen wordt gedeeld. Elke maatregel bevat belangrijke (technische) informatie en uitleg voor de gebruiker. 
 

Hulpmiddel

De Groninger Maatregelencatalogus helpt de ingenieurs en aannemers om sneller een keuze te maken tussen versterkingsmaatregelen. Ook maakt de catalogus het makkelijker om tot een prijs en uitvoering te komen. We verwerken praktijklessen in de Groninger Maatregelencatalogus, zodat partijen ervan kunnen leren. Ook is het mogelijk om in de catalogus vooraf een schatting van de kosten te maken en deze achteraf te vergelijken met de echte kosten. De beoordeling of een woning aan de veiligheidsnorm voldoet, staat los van de Groninger Maatregelencatalogus.
 

Overzicht versterkingsmaatregelen

In het overzicht Groninger Maatregelencatalogus - Versterkingsmaatregelen  staan de versterkingsmaatregelen die genoeg zijn uitgewerkt om in de praktijk toe te passen. Er staan afbeeldingen in van de versterkingsmaatregelen met een uitleg over het doel en het gevolg van de maatregel. De informatie in het maatregelenoverzicht kan veranderen door onder andere ontwikkelingen van de Nederlandse Praktijkrichtlijn voor aardbevingsbestendig bouwen en ervaringen van aannemers in de praktijk. 

*Is uw gebouw geen woning, maar bijvoorbeeld een bedrijfspand, school of zorggebouw? Dan kunt u overal waar woning staat gebouw lezen.

Laatste update: 13-12-2022