“Het is belangrijk met elkaar te blijven communiceren en in gesprek te gaan met je bouwbegeleider.”

Aan het woord

Benjamin en Linda Scheeringa woonden samen met hun twee kinderen in een vooroorlogse woning in Appingedam, toen hun huis flinke aardbevingsschade opliep. Ze besloten mee te doen aan het programma Eigen Initiatief van Nationaal Coördinator Groningen. De familie ging zo’n vier jaar geleden dit traject in, hun huis werd gesloopt en ze kregen er een nieuw huis voor terug. Nu wonen ze inmiddels in hun nieuwe huis. Hoe hebben ze dit programma ervaren?

Nadat hun oude huis drie keer schade had gehad lieten ze een scan maken, waaruit bleek dat het dak los op de gevel stond. “We voelden ons toen wel minder veilig.” vertelt Benjamin. Toen bleek dat ze konden meedoen aan het programma Eigen Initiatief gaven ze zich hiervoor op. Eigenaren konden met dit programma zelf de versterkingsmaatregelen en andere verbouwingen uit laten voeren. Aanmelden voor dit programma is niet meer mogelijk.

Verduurzaming

Naast dat het huis aardbevingsbestendig is gemaakt, is het ook verduurzaamd. De woning heeft vloerverwarming, een warmtepomp, een watertank en zonnepanelen. Het oude huis tochtte heel erg, daar heeft de familie nu geen last meer van. En ze zijn erg blij met hun nieuwe huis, vooral met de badkamer en de keuken.

Stressvolle periode

In februari 2020 trok de familie in hun tijdelijke woning. Hierna startte de sloop van hun oude woning en vervolgens begon de bouw van hun nieuwe woning, waar de familie sinds oktober 2020 woont. Linda vertelt dat het proces een stressvolle en een trage was. “Het heeft zo’n vier jaar geduurd. Het was een hele spannende tijd en het heeft veel invloed gehad op ons gezin. Het leverde stress op, omdat we veel zelf moesten regelen naast ons werk. Dat ook onze kinderen er veel last van zouden hebben, hadden we niet voorzien.” 

“Ons advies aan bewoners: zorg dat je bijhoudt wat er allemaal moet gebeuren in je huis, houd het overzicht.”

De invloed van de coronacrisis

Door corona gingen een aantal bouwvergaderingen niet door, maar de bouw wel. “Hierdoor zijn er dingen in en om het huis geplaatst waar we het niet helemaal mee eens waren. De watertank staat bijvoorbeeld op een onlogische plek.” Dit had volgens de familie makkelijk opgelost kunnen worden door online vergaderingen in te plannen. Gelukkig liep het contact en met de bouwbegeleider van NCG, Tjallie Wolthuis, beter: “We kregen duidelijk uitleg wanneer we iets wilden weten. Ook reageerde hij erg snel op onze mails en berichten. Het is belangrijk met elkaar te blijven communiceren en in gesprek te gaan met je bouwbegeleider.”

Draaiboek

Als ze één tip zouden mogen geven aan NCG, zou dat zijn: maak een draaiboek voor de bewoners. Ze hadden veel vragen aan de bouwbegeleider, waarvan sommige in een draaiboek hadden kunnen staan. “Het zou handig zijn een planning te hebben, waarin staat wat een bewoner allemaal moet regelen en wat je nodig hebt voor zo’n project. Dat er op papier staat wat er van je verwacht wordt. Dit kan een hoop stress schelen.” De organisatie gaat kijken of dit mogelijk is.