Per adres € 50.000,- beschikbaar om knelpunten op te lossen

Bewonersbegeleiders van NCG kunnen voor elk adres € 50.000,-  inzetten om bewoners te helpen. Zij kunnen daar zelf beslissingen over nemen. Zo kunnen zij bewoners sneller helpen bij het oplossen van knelpunten tijdens het versterken van hun huis. Er is direct geld beschikbaar en het bedrag staat binnen vijftien werkdagen op de rekening van de bewoner.

De mogelijkheid om tijdens de versterking knelpunten snel op te lossen is onderdeel van de maatregel Gebiedsgerichte crisisaanpak voor versnelling van de versterking. Dit is één van de 50 kabinetsmaatregelen naar aanleiding van het rapport van de Parlementaire Onderzoekscommissie Aardgaswinning Groningen. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan het inzetten van de € 50.000,-

Voorwaarden

De € 50.000,- mag de bewonersbegeleider voor elk lopend versterkingstraject inzetten. Maar er moet wel sprake zijn van een schrijnende situatie en/of knelpunt. De bewoner kan daardoor niet verder met de versterking van zijn woning. Of de bewoner ervaart erg veel last van de versterking. Door dit op te lossen kan de bewoner weer verder.

Andere voorwaarden zijn:

 • Het is altijd maatwerk. Het gaat om een specifieke situatie van een bewoner op één adres. Het geld is niet inzetbaar voor een groep bewoners of voor een aantal woningen.
 • Waar het geld voor gebruikt wordt, is altijd goed uit te leggen. Ook aan andere bewoners.  
 • Het bedrag is maximaal € 50.000,- (inclusief btw) per adres tijdens het gehele versterkingstraject.
 • De € 50.000,- kan een bewonersbegeleider niet inzetten voor het verhogen van het versterkingsbudget.
 • Het geld is niet inzetbaar als:
  • de woning al op norm is verklaard;
  • de versterking van de woning al helemaal is afgerond;
  • de woning niet in de versterkingsopgave zit.

Houd rekening met de bewonersbegeleider

Deze regeling is nieuw voor u, maar ook voor ons én voor onze bewonersbegeleiders. We zijn blij met de regeling, want met dit extra geld kunnen we u beter en sneller helpen. Maar het zal – met name voor onze bewonersbegeleiders – nog even zoeken zijn naar hoe we de regeling precies toepassen. We gaan ervan uit dat u er samen uitkomt. Lukt dat toch niet? Dan kunt u uw vraag aan ons voorleggen via het contactformulier.  

Laatste update: 19-06-2023