"Houd de menselijke maat strak in de gaten”

Aan het woord

Meerdere aardbevingen beschadigden een paar jaar geleden het huis van Anneke en Martien van Bostelen uit Appingedam. Versterken bleek geen optie, dus werd in september 2019 het huis gesloopt. Hier kwam een nieuw huis voor in de plaats en in april van dit jaar verhuisden ze hiernaartoe. Hoe hebben ze het proces ervaren? En hoe gaat het nu met ze?

Vergroot afbeelding Martien en Anneke voor huis
Beeld: ©Jeroen van Kooten

Er ontstond één grote scheur in de muur in de keuken. “Die scheur hebben we een paar keer laten repareren. De muur is nog vervangen, maar de scheur kwam weer terug. Dit loste het probleem niet op.” vertelt Anneke.

Heft in Eigen Hand

Toen viel Martien’s oog op een advertentie, waarin stond dat 50 bewoners uit het aardbevingsgebied zich konden aanmelden voor het project Heft in Eigen Hand. “Wij waren één van de 50 bewoners die hiervoor in aanmerking kwamen, nadat er een paar huizen afvielen.” zegt Martien. Na hun aanmelding, onderzocht NCG: gaan we versterken of slopen? Dit duurde erg lang, het was een paar maanden stil. De beslissing viel om te gaan slopen en Kees van de Wetering kwam in beeld als bouwbegeleider vanuit NCG. Vervolgens ontwierpen we samen met ingenieursbureau Tandem het huis en Bouwbedrijf Kooi nam leiding over de bouw ervan.”

Nieuwe woning

Het nieuwe huis is duurzaam gebouwd: het heeft een warmtepomp voor vloerverwarming en 33 zonnepanelen. Zodra ze besloten dat er een nieuw huis ging komen, hadden ze een aantal voorwaarden: het huis moet op dezelfde plek komen te staan als hun oude huis, ze wilden het huis laten bouwen in Groningse stijl, het moest lijken op het oude huis en ook was het belangrijk dat het huis duurzaam zou worden.
“Op het moment dat de eerste klap tegen het dak gaat, doet dat wel wat met je.” Maar nu wonen Martien en Anneke met veel plezier in hun huis. Anneke: “Ik mis de kelder nog wel eens, vooral met warme dagen, maar sommige dingen zijn ook veel gerieflijker.”

“ Ons advies voor mensen die het meemaken? Blijf scherp op het bouwproces en ga in gesprek met de bouwbegeleider.”

Bouwbegeleiding

Met bouwbegeleider Kees van de Wetering hadden Martien en Anneke veel contact. “We konden hem altijd bellen met vragen, hij nam ons overal in mee.” Tijdens deze bouwvergaderingen maakten ze beslissingen over het bouwproces. Er deden zich een paar problemen voor, maar alles wat niet goed ging tijdens het bouwproces werd ook weer snel opgelost. “Toen een deel van de dakpannen op het dak lag, zagen we dat ze grijs waren. Maar we hadden zwarte pannen uitgezocht.” Dus namen ze contact op met Kooi. “Ze haalden alle dakpannen eraf en de juiste dakpannen plaatsten ze er weer op.” Zelfs de vleermuizen en zwaluwen hebben er weer een plek.

Menselijke maat

“Houd de menselijke maat strak in de gaten.” Dat is de tip van Martien en Anneke. “Dit gaat goed wat ons betreft. Maar zorg dat dit ook gebeurt bij andere projecten. De tussenpersoon van de NCG is heel belangrijk, die doet er echt toe. Er moet één persoon zijn waar je met al je vragen terecht kunt, die altijd reageert, problemen probeert op te lossen en dit communiceert als iets niet lukt. “