Opname en beoordeling in eigen beheer

U kunt ervoor kiezen om bepaalde onderdelen van het versterkingsproces in eigen beheer uit te voeren. Kiest u voor opname en beoordeling in eigen beheer? Dan geeft u zelf opdracht aan een ingenieursbureau voor de opname en beoordeling van uw woning. Op deze pagina leest u hoe dit werkt en aan welke voorwaarden u moet voldoen.

Wanneer voldoet u aan de voorwaarden?

Wilt u de opname en beoordeling van uw woning in eigen beheer laten uitvoeren? Dan gelden de volgende voorwaarden:

 • Uw woning is opgenomen in het plan van aanpak van uw gemeente en NCG heeft nog geen opdracht gegeven voor de beoordeling van uw woning.
  Toelichting: Deze informatie heeft NCG. U hoeft dit niet zelf uit te zoeken.
 • Als uw woning constructief verbonden is met een woning van een andere eigenaar moet de beoordeling voor alle verbonden gebouwen samen worden uitgevoerd.
  Toelichting: Een constructief verbonden woning zit aan een andere woning vast, bijvoorbeeld een twee-onder-een-kapwoning of een rijtjeshuis. Deze voorwaarden gelden dan voor alle verbonden gebouwen.

Niet in de versterking?

Bent u eigenaar van een woning in het aardbevingsgebied, maar zit uw woning niet in de versterkingsopgave van NCG? Dan voldoet u niet aan de voorwaarden voor een opname en beoordeling in eigen beheer. Twijfelt u door de aardbevingen over de veiligheid van uw woning? Dan kunt u een opname op verzoek aanvragen. Wij onderzoeken dan of wij uw woning moeten opnemen in de versterkingsopgave. Meer informatie vindt u op de pagina Opname op verzoek.

Hoe werkt opname en beoordeling in eigen beheer?

Het aanvragen en uitvoeren van een opname en beoordeling in eigen beheer gaat in een aantal stappen:

 1. Bespreek uw mogelijkheden met NCG
  Als u kiest voor eigen beheer dan komen de acties en verantwoordelijkheden voor de opname en beoordeling bij u als eigenaar te liggen. Er komt dan veel op u af. Heeft u interesse om de opname en beoordeling van uw woning in eigen beheer uit te voeren? Bespreek dit dan eerst met uw bewonersbegeleider. Heeft u geen bewonersbegeleider? Neem dan contact op met een van onze medewerkers via info@nationaalcoordinatorgroningen.nl of 088 041 44 77. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.
   
 2. Vraag een offerte op bij een ingenieursbureau van uw keuze
  Onderaan deze pagina staat een lijst met ingenieursbureaus. U kunt een bedrijf uit deze lijst kiezen. Deze bureaus zijn aangemeld bij NCG en voldoen aan de voorwaarden. Wilt u graag een ander bureau inschakelen? Dat kan. Dit bureau moet zich wel eerst aanmelden bij NCG via leveranciers@nationaalcoordinatorgroningen.nl. NCG controleert daarna of het bureau voldoet aan de voorwaarden. Onderaan deze pagina kunt u lezen aan welke eisen het bureau moet voldoen.
   
 3. Vul het aanvraagformulier in
  Tijdens het gesprek met de bewonersbegeleider ontvangt u het aanvraagformulier. Vul het aanvraagformulier in en stuur deze samen met de offerte van het ingenieursbureau op naar NCG.
   
 4. NCG beoordeelt de aanvraag
  NCG neemt de aanvraag in behandeling en bepaalt of u voldoet aan de voorwaarden. Binnen 5 weken nadat wij uw aanvraag hebben gekregen, sturen wij een brief met een besluit over uw aanvraag.
   
 5. U geeft opdracht aan het ingenieursbureau
  Is uw aanvraag goedgekeurd? Dan kunt u het ingenieursbureau opdracht geven voor de opname en beoordeling. Hiervoor moet u een overeenkomst afsluiten met het ingenieursbureau. De overeenkomst moet voldoen aan bepaalde eisen. Ook moet het ingenieursbureau het beoordelingsrapport opstellen volgens een aantal regels. Op de pagina Documenten Opname en beoordeling in eigen beheer vindt u hierover meer informatie.
   
 6. Ingenieursbureau voert de werkzaamheden uit
  Het ingenieursbureau voert de opname en beoordeling uit. U onderhoudt zelf het contact met het ingenieursbureau. Is het beoordelingsrapport klaar? Dan levert het bureau het beoordelingsrapport bij u aan. U levert het beoordelingsrapport aan bij uw bewonersbegeleider van NCG.
   
 7. NCG controleert beoordelingsrapport
  Heeft u het beoordelingsrapport aangeleverd bij uw bewonersbegeleider? Dan controleert NCG het beoordelingsrapport. We kijken dan of:
  - Het ingenieursbureau volgens de regels heeft gewerkt.
  - Het bureau de berekeningen op de juiste manier heeft uitgevoerd.
  - De conclusie juist is (wel/niet voldoen aan de veiligheidsnorm).
  - Voldoet uw woning niet aan de veiligheidsnorm? Dan kijken we ook of de juiste versterkingsmaatregelen zijn voorgesteld.

  Heeft NCG geen opmerkingen over het beoordelingsrapport? Dan hoort u van ons via een brief. Als het beoordelingsrapport aangepast moet worden, neemt uw bewonersbegeleider contact met u op. Als dat nodig is, plannen we een gesprek in met u en het ingenieursbureau. U kunt er ook voor kiezen om niet bij dit gesprek aanwezig te zijn. Na dit gesprek past het ingenieursbureau het beoordelingsrapport aan.
   
 8. Rekeningen inleveren
  Nadat uw aanvraag voor opname en beoordeling in eigen beheer is goedgekeurd, kunt u de rekening van het ingenieursbureau inleveren bij NCG. NCG betaalt de rekening aan de opdrachtnemer.
   
 9. Afronding
  Is het beoordelingsrapport goedgekeurd door NCG en zijn alle rekeningen betaald? Dan is het proces van opname en beoordeling afgerond. Van de bewonersbegeleider krijgt u een formulier waarmee u kunt doorgeven dat het proces klaar is.

Op ieder moment terug naar NCG

Wilt u de opname en beoordeling niet meer in eigen beheer laten uitvoeren? Dan kunt u dit op elk moment in het proces overdragen aan NCG. Neem hiervoor contact op met uw bewonersbegeleider. U krijgt dan een formulier waarmee u de overdracht regelt. In overleg met de bewonersbegeleider kijken we wat NCG kan overnemen.

Opname en beoordeling van een monument

Is uw woning een monument? De versterking van monumenten is maatwerk. Hierbij werken verschillende partijen samen. Heeft u interesse om de opname en beoordeling van uw monument in eigen beheer uit te voeren? Bespreek dit dan met uw bewonersbegeleider. Heeft u geen bewonersbegeleider? Neem dan contact op met een van onze medewerkers via info@nationaalcoordinatorgroningen.nl of 088 041 44 77.

Aan welke eisen moet een ingenieursbureau voldoen?

Het ingenieursbureau moet aan meerdere voorwaarden voldoen.

 • Het bureau moet minimaal twee referentieprojecten aanleveren, niet ouder dan drie jaar.
 • Het bureau moet de opname en beoordeling hebben gedaan van minimaal vier gebouwen die ongeveer hetzelfde zijn als uw woning. Ook de methode die het bureau gebruikt voor de beoordeling moet hetzelfde zijn.
 • Het bedrag dat in de offerte staat voor opname en beoordeling past bij de markt. We controleren dit met de standaardbedragen die in de regeling Tijdelijke wet Groningen staan.  Passen de bedragen in de offerte niet bij de markt? Dan stellen we het budget voor opname en beoordeling in eigen beheer vast met de bedragen uit de Tijdelijke wet Groningen. Deze bedragen zijn vastgesteld door ervaring die is opgedaan met het uitvoeren van verschillende opnames en beoordelingen van gebouwen.

Waar kunt u een ingenieursbureau vinden?

Hieronder staat een lijst met ingenieursbureaus. U kunt een bureau uit deze lijst kiezen. Deze ingenieursbureaus zijn aangemeld bij NCG en voldoen aan de voorwaarden. Wilt u graag een ander bureau inschakelen? Dat kan. Dit bureau moet zich wel eerst aanmelden bij NCG via leveranciers@nationaalcoordinatorgroningen.nl. NCG controleert daarna of het bureau voldoet aan de voorwaarden.

Ingenieursbureaus
IB Standplaats Telefoonnummer URL
1    W2N Groningen B.V Groningen 050 - 820 03 69 www.w2n-groningen.nl
2    Arcadis Nederland B.V. Assen 088 - 426 12 61 www.arcadis.com
3    VIIA V.O.F. Groningen 050 – 206 80 00 www.viiagroningen.nl
4    Archipunt B.V.  Groningen 050 - 313 36 36 www.archipunt.nl
5    Expertise Bureau Noord B.V.  Eelde 050 - 205 31 01 www.expertisebureaunoord.nl
6    Zonneveld Ingenieurs b.v.  Groningen

050 – 200 45 10

www.zonneveld.com
7    Antea Nederland B.V. Heerenveen 0513 - 63 45 67 www.anteagroup.nl
8    Arup B.V. Amsterdam 020 - 305 85 00 www.arup.com/nl-nl
9    VORM4 Ingenieurs B.V. Leeuwarden 058 – 440 14 41 www.vorm4.nl

*Is uw gebouw geen woning, maar bijvoorbeeld een bedrijfspand? Dan kunt u overal waar woning staat gebouw lezen.

Laatste update: 18-03-2024