Niet in de versterking?

Bent u eigenaar van een woning* in het aardbevingsgebied, maar zit uw woning niet in de versterkingsopgave van NCG? En twijfelt u door de aardbevingen over de veiligheid van uw woning? Dan kunt u een opname op verzoek aanvragen. Wij onderzoeken dan of uw woning moet worden opgenomen in de versterkingsopgave. 

Opname op verzoek

Niet overal in Groningen is het nodig om te onderzoeken of woningen veilig zijn bij aardbevingen. Dat komt omdat er op veel plaatsen geen dreiging van zware aardbevingen is. De kans op zware aardbevingen neemt ook af door het stopzetten van de gaswinning in 2023.

Onafhankelijke experts hebben in kaart gebracht waar aardbevingen zorgen voor onveiligheid en waar niet. Deze kaart is openbaar. U kunt de kaart zelf bekijken op de website van de NEN. Aan de randen van het gebied is versterken minder vaak nodig dan in het midden van het gebied. Dit ziet u ook op de kaart: Aardbevingsbelasting Groningen. Deze kaart leest u zo:

  • Rood: gebied waar nog dreiging is. Versterken kan hier nodig zijn.
  • Roze: gebied waar dreiging erg laag is. Versterken is bijna nooit nodig.

Twijfelt u over de veiligheid van uw woning? Dan kunt u een opname op verzoek aanvragen. Wij onderzoeken dan of uw woning moet worden opgenomen in de versterkingsopgave.  Een opname op verzoek kunt u alleen aanvragen als u aan de voorwaarden voldoet.
 

Heeft u het gevoel dat er sprake is van een acuut (dringende) onveilige situatie? Neem dan contact op met het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).

Wie komt in aanmerking voor een opname op verzoek?

Wilt u een opname op verzoek aanvragen? Dan moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  1. U bent eigenaar van de woning.
  2. De woning staat in de gemeente Eemsdelta, Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen of Oldambt.
  3. Uw woning zit niet in de versterkingsopgave van NCG.
    Als uw woning deel uitmaakt van de versterkingsopgave, heeft u hierover een brief gekregen. Heeft u geen brief gehad? Dan is uw woning géén onderdeel van de versterkingsopgave.

Vraag alleen een opname op verzoek aan als u zich echt ongerust maakt over de veiligheid van uw woning!
 

Een aanvraag indienen. Hoe werkt dat?

Vragen of hulp nodig?

Bel ons dan via 088 – 041 44 77 (bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur) of stuur een e-mail naar opname@nationaalcoordinatorgroningen.nl.

Subsidie

Zit uw woning niet in de versterkingsopgave? Dan kunt u mogelijk een subsidie van 10.000 euro aanvragen voor verduurzaming en verbetering van uw woning. Meer informatie vindt op de website van Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN). Let op: Via een ‘opname op verzoek’ komt u niet in aanmerking voor de subsidie ‘Verduurzaming en verbetering’ van 17.000 euro.


* Is uw gebouw geen woning, maar bijvoorbeeld een bedrijfspand, school of zorginstelling?  Dan kunt u overal waar woning staat gebouw lezen.
 

Laatste update: 16-08-2022