Opdrachtverlening

Als NCG zelf de opdrachtgever is, moet de opdrachtverlening volgens de aanbestedingswet gaan.  Het komt ook voor dat niet NCG, maar de eigenaar opdrachtgever is. In dat geval geldt de aanbestedingswet niet, maar moet de opdrachtverlening wel aan afgesproken voorwaarden voldoen.

Binnen de versterkingsopgave (versterking en sloop-nieuwbouw) kennen we drie ‘sporen’ van opdrachtgeverschap. Dit is afhankelijk van de aard en omvang van het project.

Publiek spoor: NCG is de aanbestedende dienst en opdrachtgever. Dit geldt voor zowel de ontwerp- als realisatiefase. Dit ‘spoor’ wordt met name toegepast op een cluster van adressen in een gebiedsgerichte aanpak. NCG is in dit ‘spoor’ overheidsopdrachtgever. De opdracht moet volgens de aanbestedingswet worden verstrekt.

Publiek/privaat spoor: Binnen dit ‘spoor’ kiest de eigenaar een aannemer uit het registratiesysteem voor aannemers van NCG. Daarbij dienen de kenmerken van de aannemer te passen bij de kenmerken van het project en moet de aannemer tijd hebben om de werkzaamheden uit te voeren in de geplande periode. Dat kan zowel voor een individueel adres als voor een cluster van adressen (gebied of programma). NCG is in dit ‘spoor’ opdrachtgever. De opdracht wordt niet via de aanbestedingswet verstrekt maar moet wel aan afgesproken voorwaarden voldoen.

Privaat spoor: De eigenaar is de opdrachtgever voor zowel de ontwerp- als realisatiefase. In dit geval geldt de aanbestedingswet in beide fases niet. De eigenaar kiest zelf de aannemer uit het registratiesysteem voor aannemers van NCG en evt. het architecten- of ingenieursbureau en krijgt voor de opdracht subsidie van NCG. Daarbij dienen de kenmerken van de aannemer te passen bij de kenmerken van het project en moet de aannemer tijd hebben om de werkzaamheden uit te voeren in de geplande periode. De opdrachtverstrekking moet aan afgesproken voorwaarden voldoen.

Meewerken aan versterkingsmaatregelen

Meer informatie over de 'sporen' hierboven, leest u op de pagina Meewerken aan versterkingsmaatregelen

Interesse?

  • Aannemers met interesse in versterkingsprojecten binnen het publieke spoor kunnen via het platform Mercell elektronisch aanbesteden.
  • Aannemers met interesse in versterkingsprojecten binnen het publiek/private en private spoor kunnen zich inschrijven in het registratiesysteem voor aannemers van NCG.

Facturatie

Facturatie dient te voldoen aan de eisen zoals gesteld in de factuurvereisten. Deze wordt bij het verstrekken van een opdracht ook meegestuurd met de opdrachtbrief.

Vragen over de financiële uitgangspunten van NCG?

Tijdens een versterkingsproject heeft een aannemer op allerlei manieren te maken met financiële afspraken. Daarom hebben we de belangrijkste financiële uitgangspunten van Nationaal Coördinator Groningen voor aannemers op een rij gezet. U vindt ze hier.

Laatste update: 15-01-2024