Uw woning versterken én isoleren (met maatregel 28)

Woningen die ingrijpend versterkt moeten worden, gaat Nationaal Coördinator Groningen (NCG) ook meteen isoleren. Dit is een van de maatregelen van de overheid uit Nij Begun (maatregel 28). Ingrijpend versterken betekent dat de versterking langer dan vier maanden duurt. 

Duurt de versterking van uw woning minder dan vier maanden? Dan komt u misschien in aanmerking voor maatregel 29. Wordt uw woning niet versterkt of is uw woning al versterkt? Kijk dan op Nij Begun voor meer informatie over de isolatiesubsidie. U kunt hier ook meer informatie vinden als u uw woning nu al wilt isoleren of dat na 25 april 2023 al hebt gedaan.

Wat levert het u op?

Het combineren van versterken en isoleren heeft voordelen voor u. Dit zijn de voordelen:

  • U heeft maar één keer overlast van het werk.
  • Door de isolerende en ventilerende maatregelen wordt uw woning meer waard en uw energieverbruik lager.
  • NCG betaalt de kosten voor het isoleren tot de isolatiestandaard.
  • NCG regelt de afwerking van de isolatiemaatregelen en betaalt deze kosten. Denk bijvoorbeeld aan stucwerk en schilderwerk.
  • Door het uitvoeren van de isolerende maatregelen kunt u uw woning tijdens of na de versterking misschien ook aardgasvrij maken. Dit moet u wel zelf betalen.
  • U draagt bij aan een beter milieu.

Standaard voor woningisolatie
Door te isoleren, krijgt een woning een ‘warme jas’. Bijvoorbeeld door isolatie van dak, muren en vloer. Zo houdt u uw woning in de winter warm en in de zomer koel. Iedere woning is anders en heeft andere isolatie- en ventilatiemaatregelen nodig. In het energieadvies staan de maatregelen die nodig zijn om de isolatiestandaard te halen. Deze standaard geeft aan wanneer uw woning goed genoeg is geïsoleerd om aardgasvrij te kunnen worden.

Voor wie geldt het?

U kunt het isoleren combineren met de ingrijpende versterking als uw woning voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U bent eigenaar van de woning.
  • Uw woning voldoet nog niet aan de landelijke voorwaarden voor woningisolatie (de isolatiestandaard).
  • Uw woning is voor 2012 gebouwd. Woningen die vanaf 2012 zijn gebouwd, zijn al voldoende geïsoleerd. (Tot 2025 ging Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uit van een bouwjaar tot 2003)
  • Uw woning moet nog versterkt worden. Er is geen sprake van sloop en nieuwbouw.
  • De geplande bouwtijd voor het uitvoeren van de versterkingsmaatregelen is vier maanden of langer. De tijd die nodig is om koppelkansen uit te voeren, tellen we niet mee.
  • U kunt tijdens de bouwwerkzaamheden niet in uw woning wonen.
  • Het uitvoeringsplan voor uw woning is na 1 september 2023 vastgesteld.

En verder:

  • Woont u in een bedrijfspand, zoals een boerderij of een bakker? Dan isoleren we alleen het woongedeelte.
  • Woont u in een karakteristiek gebouw, een beeldbepalend gebouw of een monument? Dan isoleren we alleen het deel waar u woont. En we houden rekening met wat mogelijk en zinvol is. We kijken bijvoorbeeld naar hoe oud het gebouw is en naar wat er technisch mogelijk is.
  • Zit uw woning vast aan een andere woning, zoals een rijtjeswoning? Dan moet u soms samen met uw buren de isolerende maatregelen bepalen. Tenzij we de isolerende maatregelen per woning kunnen uitvoeren.

In bijzondere situaties heeft NCG het recht om af te wijken van de voorwaarden of het uitvoeren van isolerende maatregelen.

Verduurzamingsadvies en isolerende maatregelen

NCG onderzoekt samen met deskundigen welke isolerende maatregelen nodig zijn, zodat uw woning voldoet aan de voorwaarden voor woningisolatie. Voor uw woning krijgt u een verduurzamingsadvies. In het advies staat:

  • hoe uw huis nu geïsoleerd is en welke isolatie- en ventilatiemaatregelen nodig zijn om te voldoen aan de isolatiestandaard. NCG voert deze maatregelen uit als u dat wilt.
  • welke aanpassingen nodig zijn om uw woning aardgasvrij te maken. Bijvoorbeeld door een warmtepomp of zonnepanelen te installeren. Deze aanpassingen moet u zelf betalen. U kunt ze tijdens de versterking misschien wel meenemen als koppelkans.

Samen met u kijken we welke isolerende maatregelen we uit het advies meenemen in het versterkingstraject. Dat is maatwerk. We beoordelen ook welke maatregelen zinvol zijn. Daarbij houden we rekening met de technische mogelijkheden van uw woning.

Om rekening mee te houden

Passen we isolerende maatregelen toe in uw woning? Dan leggen we u uit wat de gevolgen kunnen zijn van het isoleren van uw woning. Zo moet u een geïsoleerde woning goed ventileren. En u moet er rekening mee houden dat bij een hittegolf de warmte langer in uw woning blijft. Het isoleren van de buitenmuren en het dak van een woning gebeurt in de meeste gevallen aan de binnenkant. Dat betekent dat uw woning van binnen iets kleiner kan worden. Kiest u ervoor om de isolerende maatregelen mee te nemen tijdens de versterking? Dan kiest u ook voor dit mogelijke nadeel.

De kosten voor de isolerende maatregelen

NCG betaalt de kosten voor het uitvoeren van de isolerende maatregelen. Is het voor het uitvoeren van de maatregelen nodig om bijvoorbeeld een badkamer of keuken uit elkaar te halen en weer terug te plaatsen? Dan vergoeden we die kosten ook. 

Soms is het ook nodig om een badkamer, keuken of kast te vernieuwen om isolerende maatregelen uit te kunnen voeren. Deze bijkomende kosten voor het aanbrengen van isolerende maatregelen vergoeden we niet.

Voert u de versterking uit in Eigen Beheer? En gaat het om sloop en nieuwbouw? Dan krijgt u voldoende budget (geld) voor een nieuwe woning die voldoet aan de eisen van het Bouwbesluit. Dat betekent dat uw nieuwe woning ook aardgasvrij(gereed) is. Extra budget voor isolatie is dan niet nodig. Gaat het om een ingrijpende bouwkundige versterking van de woning? En komt u in aanmerking voor maatregel 28? Dan verhogen wij uw budget met de kosten voor de uit te voeren isolerende maatregelen.

Denkt u na over sloop en nieuwbouw? Dan kunt u de kosten voor het uitvoeren van de isolerende maatregelen niet optellen bij de kosten voor de versterking. Dit doen we om het verschil met eigenaren die in het verleden niet konden kiezen voor deze maatregel zo klein mogelijk te houden.

Bouwkundig adviseur inschakelen
Tijdens de versterking komt er veel op u af. U kunt op kosten van NCG een onafhankelijke bouwadviseur inschakelen. Een bouwadviseur kan u helpen met het maken van keuzes voor de versterking. Ook kan de bouwadviseur u ondersteunen bij het voeren van gesprekken met NCG.

Meer informatie

Heeft u vragen? Of wilt u graag meer uitleg? Bel of mail dan met uw bewonersbegeleider of projectleider. U mag ons ook bellen via telefoonnummer 088 041 44 77. Of mailen naar info@nationaalcoordinatorgroningen.nl. U bereikt ons op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.