Maatregel 29: Isolatieaanpak voor woningen in Groningen en Noord-Drenthe

Woningeigenaren in de provincie Groningen en Noord-Drenthe kunnen vanaf het eerste kwartaal van 2025 subsidie aanvragen om hun woning te isoleren. Dit is een van de maatregelen van de overheid uit  Nij Begun (maatregel 29). Voor de isolatieaanpak is 1,65 miljard euro beschikbaar. 

Houd er rekening mee dat deze pagina regelmatig wordt bijgewerkt als er meer bekend wordt over de aanpak. 

De maatregel geldt met terugwerkende kracht vanaf 25 april 2023 en loopt door tot en met 31 december 2035. Alle noodzakelijke maatregelen tot de standaard voor woningisolatie vallen onder deze aanpak. Zodat alle inwoners een duurzame en energiezuinige woning kunnen krijgen.

Wat betekent de isolatieaanpak voor u?

Zit uw woning in het versterkingsprogramma? Dan leest u hieronder wat de isolatieaanpak voor u betekent. Zit uw woning niet in het versterkingsprogramma van NCG? Kijk dan op Rijksoverheid.nl  wat de aanpak voor u betekent.

•    Eigenaren van woningen met een (middel)zware versterking

Hieronder vallen eigenaren waarbij de versterking van hun woning minimaal vier maanden kost. En waarbij zij in die periode niet thuis kunnen wonen. Deze eigenaren komen in aanmerking voor maatregel 28. De isolatie, inclusief afwerking, wordt volledig meegefinancierd in de versterking.  Zij hoeven hiervoor niet bij te betalen. 

•    Eigenaren van woningen die op norm of versterkt zijn of die te maken hebben met een lichte versterking

Deze eigenaren krijgen 100% van de isolatiekosten en ventilatiekosten vergoed. Tot een maximum van €40.000. Dit is inclusief de al bestaande landelijke ISDE-subsidie. Welk kosten worden vergoed, hangt onder andere af van de kenmerken van de woning. En hoe goed die al geïsoleerd is.

Wat kunt u nu al doen?

Hoewel de subsidie pas begin 2025 aan te vragen is, betekent dit niet dat u stil hoeft te zitten. Wat u het beste kunt doen, hangt af van uw specifieke situatie en de (mogelijke) versterking van uw woning. Hieronder leest u daarover meer.

Uw woning zit niet in het versterkingsprogramma van NCG

Zit uw woning niet in het versterkingsprogramma van NCG? Maar woont u wel in de provincie Groningen of in een van de gemeenten in Noord-Drenthe? Dan komt u ook in aanmerking voor de subsidie. Op de website van de Rijksoverheid en op de website van uw gemeente vindt u hierover meer informatie. Woont u in de gemeente Groningen, Het Hogeland, Midden-Groningen, Oldambt of Eemsdelta? Op de websites van deze gemeenten staan lijsten met alle adressen die binnen het versterkingsgebied vallen. Daar kunt u zien of uw woning in het versterkingsgebied ligt.

Ook vergoeding voor huurders en geen huurverhoging

Woningeigenaren nemen zelf isolatiemaatregelen. Bij huurders gaat dit via de particuliere verhuurder of woningcorporatie. Particuliere verhuurders kunnen dezelfde vergoedingen aanvragen als woningeigenaren. Woningcorporaties hebben al met de overheid afgesproken om woningen met energielabels E, F en G te verduurzamen. Daarnaast krijgen corporaties een bijdrage van € 200 miljoen voor het isoleren van hun woningen.

Huurders van woningcorporaties hoeven niet te betalen voor de isolatiemaatregelen. De huur mag daarom niet worden verhoogd.

Meer weten?

Heeft u vragen over het combineren van isolerende maatregelen en de versterking? Stel deze dan aan uw bewonersbegeleider of aan uw projectleider. Meer informatie over de isolatieaanpak vindt u op Rijksoverheid.nl. Voor meer informatie over het isoleren van uw woning kunt u ook terecht op deze websites: 
•    Jouwbespaarcoach.com
•    Verbeterjehuis.nl

Laatste update: 06-03-2024